×

Recensie

Alternative

26 november 2021

Modern Stars

Psychindustrial

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: MiaCameretta

Psychindustrial Modern Stars Alternative 4 Modern Stars – Psychindustrial Written in Music https://writteninmusic.com

Op het vorig jaar verschenen Silver Needles droomt Barbara Margini met haar smekende klagende folky engelenzang nog van goddelijke verlossing en hoop. Psychindustrial is de reële angst voor een totaal gecontroleerde wereld. Big Brother Is Watching You, de mensheid tot voorgeprogrammeerde robots vervlakt. Profetische onderwerpen waar Aldous Huxley en George Orwell in de eerste helft van de vorige eeuw al over publiceren. Nu de om zich heen graaiende pandemie en de daaraan gekoppelde complottheorieën ons in de grip houden is deze visie voor velen waarheid geworden. Modern Stars infiltreert klassiekers als Brave New World en 1984 in de hedendaagse waanzin en stopt daar nog een stukje zelfbewustwording tussen door het actuele vrouwenonderdrukking onderwerp aan te kaarten.

Psychindustrial is een fictief verhaal over de decadente denkwijze die het huidige bestaan teistert. Het maatschappelijke evenwicht is verstoord, de mensheid wankelt op de krampachtig door Vrouwe Justitia vastgehouden levensweegschaal. Het Italiaanse Modern Stars perst de zwartgeblakerde bloedaanslag uit de krochten van de ziel totdat er een emotieloos boetekleed overblijft. Dit artistieke avant-garde drietal zoekt bij de duistere illustratieve sound van voorgangers als Suicide, The Birthday Party en vooral Swans onderdak die zich met sociale wanorde en vernietigingsdrang verheerlijken. Psychindustrial, de beslagen spiegel met krassende littekens en gekerfde scherven in het breekbare glas dwingt de confrontatie met de toekomst af.

In het afstompende Hypnopaedia brengt Andrea Merolle je met Oosterse sixties sitarklanken in een koortsachtige psychedelische druggy roes om door middel van hypnotiserende therapeutische genezing het vergeten trauma te herbeleven. Het ingezette kapitalistische verval in een versplinterende samenleving. Andrea Sperduti versterkt met bonkende ritmes de kloppende pijn terwijl de jammerende doodskreten van Barbara Margani zich wanhopig aan haar sopraanverleden vastklampen. Mistige shoegazer klanktapijten draperen zich als een ijskoude lijkwade om de mantrahymne Artificial Wombs heen waarin vrouwen aangespoord worden om zich tegen de geketende slaafse rol in de piramidevormige leefgemeenschap te verzetten.

Opzwepende Madchesterbeats voeden het opportunistische egocentrische Throw Your Dreams Away. De leegte van een uitdrukkingsloos gelaat, afdwingend in de onschuld van Ignorance Is Strength. Ondanks dat het loeizware Indian Donna Summer gothic sprookjesverhaal heftig binnenkomt getuigt deze gerecyclede I Feel Love discotrack voor het macabere gevoel van sinistere humor. Rebels voegen ze daar de speech van John the Savage tussen, de suïcidale antiheld uit Aldous Huxleys Brave New World. De dromerige folky postpunk Deep Feelings ballad ademt verlossend escapisme uit. Episch mythologisch spoelen ze in deze goedbedoelde eindsage alle overgebleven resten kwaadaardigheid weg. Modern Stars is onnavolgbaar dwars extreem en zoekt met Psychindustrial de grens van de elimineerbare schoonheid op door kritische zwartgalligheid tentoon te stellen. Eerlijk en puur.  1. Hypnopaedia
  2. Artificial Wombs
  3. Throw Your Dreams Away
  4. Ignorance Is Strength
  5. Indian Donna Summer
  6. War Is Peace
  7. Deep Feelings