×

Recensie

Alternative

06 januari 2019

Minus the Bear

Fair Enough EP

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Suicide Squeeze

Fair Enough EP Minus the Bear Alternative 3 Minus the Bear – Fair Enough EP Written in Music https://writteninmusic.com

Geen nieuw album van Minus The Bear, maar slechts een EP. Waarom dan toch die aandacht voor dit ruim een kwartier durend schijfje? De uit Seattle afkomstige band heeft namelijk te kennen gegeven dat ze er na een in het clubcircuit redelijk succesvolle carrière van 17 jaar mee stoppen. Halverwege vorige maand werd het laatste concert in hun thuisbasis gegeven, en twee maanden eerder verscheen nog dit definitieve wapenfeit, en nu is het echt klaar.

De Fair Enough EP trapt af met het dromerig begin, en al snel merk je dat er gekozen is om dicht bij de eigen sound te blijven, en niet groots en afwijkend te eindigen. Doordachte prima rockmuziek met het aanwezige sfeervolle hardere randje. Die bescheidenheid hoor je gelijk in de sterke opener terug. Overstuurde gitaarbogen geven het de kenmerkende disbalans mee waarmee ze zich al altijd onderscheiden.

Viaduct pakt steviger uit, en trekt ook direct de aandacht. Met dit geluid laten ze voor de laatste keer horen dat Seattle na de grunge golf niet doodgebloed is. Het deprimerende en uitzichtloze staat belevingsgevoel waar het aantal regenachtige uren de zon flink overmeestert. Een plek waar jongeren nog steeds vaak een kansloos bestaan zonder werk opbouwen, en nog steeds een hoog zelfmoordpercentage de grafieken domineert, wordt duidelijk muzikaal verwoord. De gitaar op het einde heeft dezelfde impact als de vocalen, een prachtige instrumentale klaagzang.

Dinosaur start eigenwijs uitgekiend, waarin de math rock roots nog het beste tot hun recht komen. De toon is zelfverzekerd, al mist de zang hier wel de nodigr emotionele uitingen. Vlakker en meer uitgeblust wordt de track tot gehore gebracht. Als een log tot uitsterven bedreigt monster beweegt het zich traag voort. Natuurlijk gebeurd er muzikaal gezien genoeg moois op de achtergrond, maar het is een stuk minder interessant dan de vorige twee tracks; al geeft het wel duidelijk het gevoel van niet meer verder kunnen weer.

Jammer dat ze als afsluiting voor een Sombear remix van Invisible kiezen. Deze artiest maakt aardige dance, en ondanks de duistere soundscapes vind ik het net niet goed genoeg bij Minus The Bear passen. Dit roept teveel herinneringen op aan de Nu-metal acts die begin deze eeuw hun werk door soortgelijke geluidstovenaars onder handen laten nemen. Invisible krijgt hierdoor wel de ondersteuning van licht industriële invloeden, maar klinkt net te soft, terwijl Jake Snider als zanger wel heerlijk in zijn element lijkt te zijn. Een gedeeltelijk geslaagde zwanenzang beginnende met twee erg lekkere tracks, gevolgd door meer inspiratieloze nummers. De koek is blijkbaar echt op, en dat hoor je zeker pijnlijk terug.  1. Fair Enough
  2. Viaduct
  3. Dinosaur
  4. Invisible (Sombear Remix)