×

Recensie

Jazz

07 februari 2013

Miles Davis Quintet – Live In Europe

Live in Europe 1969 (The Bootleg Series vol.2)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Columbia

Live in Europe 1969 (The Bootleg Series vol.2) Miles Davis Miles Davis Quintet Jazz 4.5 Miles Davis Quintet – Live In Europe 1969 Written in Music https://writteninmusic.com

Voor velen geldt 1969 als een Miles Davis glansjaar. Een jaar waarmee hij met een van zijn allerbeste, zo niet allerbeste, kwintet speelde. The Bootleg Series speelt daar op hun volume 2 gretig op in.

Waar The Bootleg Series 1 Miles en zijn tweede legendarische kwintet volgde langs de Europese podia in 1967. De samenstelling van zijn kwintet met toetsenman Herbie Hancock, saxofonist Wayne Shorter, bassist Ron Carter en drummer Tony Williams was fenomenaal en de optredens majestueus. Op The Bootleg Series vol.2 zijn we maar 2 jaar verder maar is de band vrijwel geheel veranderd. Nasst Miles en Shorter wordt het kwintet nu vervolmaakt met Dave Holland op bas, Jack DeJohnette op drums, Chick Corea op toetsen. Een ook niet bepaald misselijke groep muzikanten dus! Het was Miles officiële derde kwintet. Alle muzikanten waren betrokken bij de opnamen van de Miles albums Filles de Kilimanjaro en In A Silent Way maar nog niet eerder live te horen zoals op deze 3CD/1DVD, die in totaal 4 optredens herbergt: Twee uit Antibes en een uit Stockholm. Een optreden uit Berlijn is op film vastgelegd.

Opvallend is in deze dat Miles tijdens de optredens in 1969 een ware best of van zijn loopbaan lijkt te spelen. Echt elke periode en stijl, van bebop, hard bop naar modal en electric jazz, komt voorbij. Het levert intrigerende setlists op die elke avond weer voor heel veel sensatie gezorgd moeten hebben. Alleen de opening van het eerste Antibes concert met het furieuze Directions is al om van te watertanden. Het daarop volgende Miles Runs The Voodoo Down volgt daar adembenemend op, met een excellerende DeJohnette en Holland. Het was tijdens deze tour dat de samenwerking tussen David en Shorter zijn briljante apotheose vond. Luister naar de uitvoering van Milestones en wees compleet verkocht. Maar ook Corea laat zich optimaal gelden in uitmuntend toetsenwerk, zowel ritmisch briljant als in harmonie en improvisatie. Luister naar een compositie als Round Midnight en je ben volledig overtuigd.

Het tweede Antibes concert is ook al zo indrukwekkend. Een wonderbaarlijk geïnspireerde uitvoering van Spanish Key, met een weer excellerende ritmesessie en ook een prachtige I Fall In Love Too Easily zijn daarbij de hoogtepunten. Maar ook Masqualero (luister vooral naar de briljante samenspel van Corea en Shorter!) en No Blues zijn uitzinnig goed. Ook in Stockholm stak de band in een bijna onwerkelijke vorm. Alleen al de 14 minuten lange Bitches Brew is deze Bootleg Series vol.2 waard. De solo Davis concertafsluiter This is al even indrukwekkend.

De bijgesloten DVD is een verrassend goed geschoten document. Nooit geweten dat er in die tijd al zulke goede live opnamen werden gemaakt! Met meerdere camera’s werden de muzikanten in concert vastgelegd. Zowel de interactie tussen de muzikanten en het briljante samenspel is bijzonder goed te zien. Muzikaal is er al net zoveel moois te horen met een It’s About That Time/I Fall in Love Too Easily/Sanctuary als prachtig hoogtepunt. Opvallender dan op de CD’s is nu te zien en horen dat Miles in de electronic jazz zijn grootste uitdaging zag en deze, (toentertijd) nieuwe stroming met hart en ziel omarmde.

Live in Europe 1969 (The Bootleg series vol.2) is essentiële kost voor de ware jazzliefhebbers. Echt alles wat er op de 3CD/DVD staat is meer dan de moeite waard. Wat wil je nog meer dan muzikanten die het uiterste uit zichzelf en elkaar halen en briljant met elkaar musiceren en een Miles in absolute bloedvorm?

Tracklisting Live in Europe (The Bootleg Series vol.2):

CD1:

 1. Introduction by Andre Francis
 2. Directions
 3. Miles Runs The Voodoo Down
 4. Milestones
 5. Footprints
 6. ‘Round Midnight
 7. It’s About That Time
 8. Sanctuary

CD2:

 1. Introduction by Andre Francis
 2. Directions
 3. Spanish Key
 4. I Fall In Love Too Easily
 5. Masqualero
 6. Miles Runs The Voodoo Down
 7. No Blues
 8. Nefertiti
 9. Sanctuary
 10. The Theme

CD3:

 1. Introduction by George Wein
 2. Bitches Brew
 3. Paraphernalia
 4. Nefertiti
 5. Masqualero (incomplete)
 6. This

DVD:

 1. Introduction by John O Brien-Docker
 2. Directions
 3. Birches Brew
 4. It’s About That Time
 5. I Fall In Love Too Easily
 6. Sanctuary
 7. The Theme