×

Recensie

Jazz

13 oktober 2013

Michiel Borstlap

Reflective

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Harmonia Mundi

Reflective Michiel Bortslap Jazz 4 Michiel Borstlap – Reflective Written in Music https://writteninmusic.com

Onlangs presenteerde pianist Michiel Borstlap zijn nieuwe CD Reflective in De Kleine Komedie in Amsterdam. Op het album geeft Borstlap uiting aan zijn liefde voor klassieke muziek en voor de hedendaagse pianomuziek.

Met zijn subtiele techniek geeft hij via zijn smaakvolle spel eveneens uiting aan een evenwichtig scala aan emoties. Op Reflective is er veel ruimte voor stiltes tussen de noten. Dat maakt de muziek soms poëtisch, dan weer om bij weg te dromen. Always In The Night speelde hij ook live, dat zou zo filmmuziek kunnen zijn. In I Wrote You A Song hoor je invloeden van Satie. Een juweeltje is het verstilde Far. De contemplatieve stiltes tussen de noten doen weldadig aan. In Waterfall laten de noten het vallende water als het ware horen, niet hard maar zacht.

Het blijft een mooi beeld Borstlap zo alleen op het podium van de Kleine Komedie te zien, verzonken in de toetsen die hij roert en zal roeren. En dat is allemaal te volgen op een groot scherm boven het podium. Summer Child en Levantine worden op het album gespeeld met de strijkers van het Metropole Orkest, in de Kleine Komedie deed Borstlap het alleen. Wel speelde hij een paar nummers met Ruud Breuls die afwisselend trompet en bugel speelde. Hij gaf een prachtige in- en aanvulling aan Borstlap’s composities. Het was alsof je ‘s avonds door Amsterdam loopt met deze kleurrijke relaxte piano- en trompetmuziek fraai klinkend in het avondbeeld. Live en op het album laat Borstlap zich inspireren door Anouk’s Bird. Op Reflective voert hij de luisteraar in 16 tracks langs een klassiek getinte wereld van melodieuze ingetogenheid. 1. Change
 2. Two Brothers
 3. Always In The Night
 4. I Wrote You A Song
 5. Summer Child
 6. Far
 7. Waterfall
 8. Two Sisters
 9. Reflective
 10. Happy Tears
 11. Hope
 12. Night Walk
 13. Backstage
 14. Birds
 15. Steppin' Up
 16. Levantine