×

Recensie

Jazz

04 maart 2012

Michael Wollny's [em]

Wasted & Wanted

Geschreven door: Henning Bolte

Uitgebracht door: ACT

Wasted & Wanted Michael Wollny Michael Wollny's [em] Jazz 4 Michael Wollny’s [em] – Wasted & Wanted Written in Music https://writteninmusic.com

Wasted & Wanted is de opvolger van Live at JazzBaltica uit 2010 en tevens opus no.5 van dit roerige top-trio dat als [em] begon en voor de betere hanteerbaarheid nu al een tijdje de naam van de pianist van het triangulum van gelijken maar niet de zelfden draagt. De leden zijn likeminds in de benadering, geen stijlmaatjes. Het is een draaiende driehoek waar top en bottomlijn veranderen. Ieder punt, iedere speler draait mee of schuift door waardoor een ander zwaartepunt ontstaat. Zo’n trio kun je niet in delen opsplitsen.

De opener Wasted & Wanted is een killer-riff. Live ramt het er – getuige hun verpletterend optreden op het recente jazzfest in Berlijn – pas echt in. Daarna neemt de vaart ietsjes af en komt er meer ruimte voor spoken, bespiegeling en lyrische uitweiding maar drummer Schaefer houdt het geheel langs de 12 stations hamerend in het spoor. Kortom er wordt hier vanuit een sterk rock-gevoel gewerkt, in grootse op- en neerwaartse vaarten opgestuwd. De muziek is een stuk compacter dan voorheen waarbij voortdurend aparte klankkleuren – vaak in geraffineerde parallelie – erin gelast of gewoven worden. Zoals het glockenspiel in Metall, de klavecimbel in Cembalo Manifeszt en de gamelanachtige kulintang in Kulintang (wel metal maar niet noodzakelijk heavy). Ook is er ruimte voor stukken als het elegische Wasserklavier van Berio even als een stuk van Mahler (natuurlijk de treurmars) en van Schubert. Op Schubert volgt een mooi vervreemdend stuk van bassiste Eva Kruse: track 9 met als titel Nr.10. Verhelderend in dat verband is track 10 met zijn lyrisch-beschouwende opening. Uit deze opening rijst gaandeweg een stevig doordenderende lijn met exploderende momenten op die na verloop van tijd op een mooie manier abrupt afbreekt. Tja, een soort condensatie. Bartos en Hütter van Kraftwerk van wie dit stuk, Das Modell, afkomstig is, hadden het dus van niemand vreemds. Daarop volgt dan het unheimisch cinematische Dario. Afwisselende dynamiek dus.

Het trio is het spel met snelle gedaanteverwisseling en verdwijntrucs bepaald niet verleerd wat vooral ook live voor nodige spanning en impact zorgt. De bonus-cd met live-uitvoeringen van stukken van het album bevat ook een fraaie The Fearless Vampire Killers van Krzysztof Komeda (1931-1969), de Poolse jazzpianist en filmcomponist voor o.a. de films van Polanski.

RADIO concertzender ON DEMAND

Tracklisting Wasted & Wanted

CD-1

 1. Wasted & Wanted
 2. Symphony No. V, Mov 1: Trauermarsch
 3. Metall
 4. Blank
 5. Kulintang
 6. Cembalo Manifeszt
 7. Wasserklavier
 8. Ihr Bild
 9. Nr. 10
 10. Das Modell
 11. Dario
 12. Whiteout

CD-2

 1. Wasted & Wanted (live)
 2. Blank (live)
 3. Metall (live)
 4. The Fearless Vampire Killers (live)