×

Recensie

World

09 mei 2024

Michael Baird

Danceables

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: SWP Records

Danceables Michael Baird World 4.5 Michael Baird – Danceables Written in Music https://writteninmusic.com

Drummer en componist Michael Baird heeft met Danceables een bijzonder ritmisch dubbel album afgeleverd met ritmes uit Zambia, Senegal, Congo en Rwanda. Het is een compilatie van tracks, opgenomen van 1987 tot en met 2022. Michael Baird is geboren in Zambia maar woont al lang in Nederland en Afrika leeft voort in hem. Hij maakte net als ethnomusicoloog Hugh Tracey veldopnames in Zambia, Zimbabwe en Lesotho.

De eerste CD begint met snelle trommels die voorafgaan aan melodielijnen, gespeeld op fluit, vibrafoon en gitaar op een langzame mbalax beat. Daarna gaat het in Strut verder met knallende drums geïnspireerd door een Rwandees drumensemble. David Tronzo speelt er gitaar bij. Vervolgens klinken er diverse ritmes uit verschillende Afrikaanse landen zoals het fwanda ritme uit Zambia in Fwanda Fun met de Ghanese percussionist Kofi Ayivor op de djembé waarop hij ook sterk soleert in Heritage Groove, gebaseerd op een ritme uit Congo. Daarin wordt door Ousmane Seye op de duimpiano gongoma uit Guinee gespeeld.

Russell ‘Konkie’ Halmeyer laat net als in Rain Music duidelijk en mooi de steelpan horen. In Rain Music wordt in feite om regen gevraagd als het te droog blijft. Download and Merge is een licht ritmisch melodieuze compositie, een rustpunt op deze eerste cd waarna het sterk verder gaat met Heritage Groove en het polyritmische Stutter dat wordt gekenmerkt door een 12/8 maat. De eerste cd eindigt na het rustige Stick Gongs met Pinky’s Dayout, een elektro popsong met zang van Sophie de Vries en David Tronzo op de slide gitaar!

De tweede CD begint rustig met Sophie’s Jumpsuit waarin  Jeroen van Vliet zeer fraai keyboard speelt en daarna gaat het zeer ritmisch verder met Allatatto Al Seno . Daarin zijn Braziliaanse invloeden te horen met oa het percussie instrument tamburello ; dit klinkt zeer sterk percussief door de combinatie van drums en tamburello. Het gaat ritmischer nog sneller verder in Mulungushi Rock met rollende drums en een ritme uit oostelijk Congo. Baonoko Central Station rolt op een andere manier verder door een ritme uit Zambia. Kasaï Neighbours is ritmisch weer anders, gebaseerd op een ritme uit de Kasaï regio in het zuiden van Congo.

En in feite is elke track op dit dubbel album ritmisch anders want dat verschilt niet alleen per Afrikaans land maar ook in elke regio van Afrikaanse landen als Senegal, Guinee en Congo. Congolese ritmiek weerklinkt ook in Beep-Bop en Monday’s Heat Wave met de rumba clave die ook bekend is in Cubaanse ritmes waarvan de basis ook vaak in Congo ligt. Monday’s Heat Wave is wel de mooiste track van dit dubbelalbum door de bijzonder mooie combinatie van ritmes en melodielijnen !! In Pygmees & Elephants klinken klarinet, tuba en marimba die een jazzy karakter aan deze track geven!

In Randjes klinken voor het eerst op dit dubbelalbum de congas, gespeeld door Arnold ‘Broer’ van den Bogaert, samen met de door Michael Baird gespeelde drums. Dat maakt deze track tot een bijzondere combinatie van Afrikaanse en AfroCubaanse ritmiek. En Jingling Bells begint inderdaad met rinkelende bellen. Zo eindigt dit pan-Afrikaanse album van drummer/componist Michael Baird heel licht en zweverig!



  1. Cd1
  2. Loxo
  3. Strut
  4. Fwanda Fun
  5. Rain Music
  6. Download and Merge
  7. Heritage Groove
  8. Stutter
  9. Stick Gongs
  10. Pinky’s Dayout
  11. Cd2
  12. Sophie’s Jumpsuit
  13. Allatatto Al Seno
  14. Mulungushi Rock
  15. Baonoko Central Station
  16. Kasaï Neighbours
  17. Beep-Bop
  18. Monday’s Heat Wave
  19. Pygmees & Elephants
  20. Randjes
  21. Jingling Bells