×

Recensie

Alternative

10 juni 2020

Melenas

Dias Raros

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Trouble In Mind

Dias Raros Melenas Alternative 3.5 Melenas – Dias Raros Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Pamplona, Spanje komende kwartet Melenas brengt met Dias Raros – wat zoiets betekent als bijzondere/vreemde dag – hun tweede album uit. Nou ja, eigenlijk pas hun eerste wereldwijd. Aanvankelijk lijken de dames in de valkuil van (met name 60’s) garagerock te vallen: vele echo op dun klinkende gitaren, rammelende ritmesectie en aanstekelijk meerstemmige vocalen. Tracks als het stevige Despertar en het speels luchtige Ciencia Ficción kwalificeren wel degelijk voor dat geluid dat de voorspelbaarheid een beetje opzoekt. Oerdegelijke liedjes die je in no-time mee-neuriet, maar een heel album vol met dit soort tracks gaat waarschijnlijk het ene oor in en het andere oor uit.

Gelukkig hebben ze heel wat meer variatie voor de nietsvermoedende luisteraar in petto. Zo wisselt 29 Grados etherische dreampop en galmende samenzang af met een flinke scheut psychedelische gitaren en lekker jengelend toetsenspel. Los Alemanes roept met zijn futuristische synths en door dreunende ritme een krautrock-sfeer op en Vals is een opvallend trage ballad in wals-tempo als afsluiter. Dat is slechts het tipje van de ijsberg: flarden van psychedelica, punk, shoegaze, krautrock een een flinke dosis aanstekelijkheid wisselen elkaar mooi af. Gen lied is hetzelfde, onderwijl nog steeds gebruikmakend van dat 60’s basisgeluid.

Melenas overstijgt hun eigenlijke genre door het toevoegen van talloze subgenre-invloeden, bakken energie en een hoog aanstekelijkheids-gehalte. Het resultaat is moeilijk echt eigenzinnig te noemen, of het moeten de Spaanstalige teksten zijn die de muziek toch snel wat “eigens” meegeeft. Echter deert het niet. De uitvoering is goed en vooral zeer gevarieerd. Zoek je een lekker zomeralbum? Dit is hem! 1. Primer Tiempo
 2. No Puedo Pensar
 3. 29 Grados
 4. Despertar
 5. El Tiempo Ha Pasado
 6. Los Alemanes
 7. 3 Segundos
 8. Ciencia Ficción
 9. En Madrid
 10. Ya No Es Verano
 11. Vals