×

Recensie

Alternative

02 mei 2012

Matto Frank

China

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Narrominded

China Matto Frank Alternative 3.5 Matto Frank – China Written in Music https://writteninmusic.com

China is een muzikale impressie van een reis die Matto Frank (Frank Schouten) maakte door de Aziatische grootmacht in februari 2009. Tijdens zijn verblijf in China nam Frank een veelheid aan geluiden op en dit vormde de basis voor een audioverslag dat recentelijk op cd verscheen.

Gezien Franks omschrijving van de geluiden in de Chinese openbare ruimte, lijkt deze cd een getrouwe weergave van alles wat zijn oren destijds te verwerken kregen in het enorme land: “Het lijkt alsof ze er in China plezier in hebben alles zo hard mogelijk te zetten. Muziek komt overstuurd uit de boxen. In combinatie met microfoons ontstaat er soms gigantische feedback, maar daar lijkt niemand zich aan te storen.”

Matto Frank mixte de ruwe opnames uit China met eigen werk en creëerde zo een lange trip die uiteenloop van ambient tot industrieel en van musique concrète tot minimale techno. In Ram Dom is Franks rol relatief groot en ontstaat een monumentale techno/industrial track. Het inleidende Beijing Bus sluimert en wordt doorgeprikt door claxons. Het woord sluimering is ook van toepassing op een stuk als Alp-Train dat wat doet denken aan de halfslaapmuziek van Boards of Canada. Het even later opduikende Vaggh onderscheidt zich door zijn pure, tintelende, bijna onderaardse sferen.

Met Zziki Street stuiteren we op onversneden techno om vervolgens opgenomen te worden in de tijdloos zoete muziek van Taxi 45. Hier is het winkelparadijs, stapt u maar uit. De chaos van de straat slaat echter weer toe in Shoe Salesman en de rücksichtsloze kakofonie Welcome World. Niettegenstaande haar Hollandse titel is Winkelcentrum een van de meer typisch Aziatische sfeertekeningen op China.

Matto Frank weet met zijn mix van ruwe opnames uit China en eigen geluiden, gevangen in Nederland, de zoveelste opvallende release aan de toch al niet misselijke discografie van het label Narrominded toe te voegen. Is het een luisterplaat? Zeker. Een innerlijke reis ligt in het verschiet. Toch kunnen de vele levendige sferen op China ook makkelijk tot creatieve dadendrang in de studio leiden. Of tot een soortgelijke audio-reis. Hoe dan ook, Matto Frank weet op dit album het modernere China van na de Olympische Spelen te vangen in een prikkelende trip van een vol uur.

Tracklisting China:

 1. Buddha Box
 2. Alp-Train
 3. Opa Mobile
 4. Bos en Lommer Slaapkamer
 5. Vlucht
 6. Winkelcentrum
 7. Vaggh
 8. 95th Floor
 9. Ste-001
 10. Beijing Bus
 11. Ram Dom
 12. Metro
 13. Zziki Street
 14. Taxi 45.
 15. Shoe salesman
 16. Welcome World
 17. Froger Hi