×

Recensie

Jazz

29 juli 2014

Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra

When The World Was One

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

When The World Was One Matthew Halsall Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra Jazz 4.5 Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra – When The World Was One Written in Music https://writteninmusic.com

Dat het momenteel de Manchester jazzscene is die in Engeland sterk aan het opkomen is bewijst niet alleen het nieuwe (tweede) album van Gogo Penguin maar zeker ook het alweer vijfde album van trompettist Matthew Halsall.

Niet geheel verrassend verschijnen beide albums op Gondwana Records, het in Manchester gevestigde platenlabel dat door Halsall zelf in 2008 werd opgezet. Halsall heeft een goed oor voor welke muziek en welke muzikanten het verschil maken. Voor zijn nieuwe album When The World Was One, de opvolger van het fraaie Fletcher Moss Park, verzamelde hij de groep muzikanten die vrijwel gelijk is als die op de voorganger, maar nu de bandnaam Gondwana Orchestra heeft gegeven. Veel van de muzikanten, waaronder Rachel Gladwin op harp en Nat Birchall op trompet, waren ook op zijn vorige albums aanwezig maar de aanvulling op het geluid van de band is met een koto en bansuri fluit behoorlijk anders. Daarnaast maken ook pianist Taz Modi (Submotion Orchestra) en Cinematic Orchestra drummer Luke Flowers indruk.

When The World Was One is een album geworden waarin als band geopereerd wordt en waarin het fijne spel van Halsall geen overheersende rol heeft. De composities hebben precies de juiste sfeer en vibe en de muzikanten pakken de vrijheid om op te vallen. De erg fijne, door piano en sopraansax gedreven, titeltrack, het van een prachtig harp en fluit intro voorziene Far Away Place of Falling Water, waarbij het prachtspel van Birchall met een zwoele swing precies de juiste toon krijgt, zijn hoogtepunten op een album dat volledig overtuigd.

In de spiritual/meditative jazzsfeer, ooit zo mooi vorm gegeven door John en Alice Coltrane, weet Halsall op geheel eigen wijze een nieuwe vorm te vinden. Deze keer niet zozeer als prominent solerend trompettist maar meer als bandleider. In de muzikanten van het Gondwana Orchestra heeft hij een ideale groep muzikanten gevonden die zijn composities naar grote hoogten weten te tillen. When The World Was One is een muzikaal rijk album dat niet aan een bepaalde tijd gebonden lijkt en juist in deze onrustige tijden extra tot zijn recht komt.  1. When The World Was One
  2. A Far Away Place
  3. Falling Water
  4. Patterns
  5. Kiyomizu-Dera
  6. Sagano Bamboo Forest
  7. Tribute To Alice Coltrane