×

Recensie

Jazz

02 oktober 2015

Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra

Into Forever

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Into Forever Matthew Halsall Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra Jazz 4.5 Matthew Halsall & The Gondwana Orchestra – Into Forever Written in Music https://writteninmusic.com

Dat de spiritual jazz van Matthew Halsall and the Gondwana Orchestra met elk album rijker wordt lieten zijn laatste twee, geweldige, albums Fletcher Moss Park (2012) en het nog betere When The World Was One (2014) wel heel erg goed horen. Met het uitstekende Into Forever overtreft hij zijn voorgaande albums.

Dat Matthew Halsall naast vermaard trompettist ook een geweldig songschrijver, arrangeur en bandleider is wordt met het nieuwe album Into Forever wel heel erg duidelijk. Hij is met zijn trompet maar weinig op het album te horen maar met de rijke strijkers in het bandgeluid heeft de spiritual sound die hij voorstaat aan diepte gewonnen. Echt elke compositie kent een prachtige opbouw en wordt in arrangementen glorieus uitgebouwd. Naast de ruime bandbezetting met onmiskenbare (van Cinematic Orchestra bekende) Luke Flowers op drums, Jordan Smart op saxofoon en fluit, Rachel Gladwin op harp, Taz Modi op piano en Gavin Barras op bas is de tevens uit Manchester afkomstige zangeres Josephine Oniyama een grote aanwinst. Zij weet met haar soulfulle vocalen steeds weer de juiste emotie te raken.

Into Forever is een superrijk en sfeervol album waarbij Halsall steeds exact de juiste muzikale diepte weet te vinden. Een album van tijdloze klasse ook. Natuurlijk wisten we dat al van de prachtige titeltrack waarop naast Oniyama en Halsall ook pianist Modi excelleren. Dat de rest van de composities van het nieuwe album een nog rijker geluid laat horen hadden we niet durven verwachten. Gelardeerd met mooie interludes met strijkers worden de composities van Into Forever steeds naar grotere hoogten getild door prachtig muzikaal vakmanschap en een enerverende tijdloosheid.

Composities als Only A Woman en A I Walk, beiden met Oniyama op vocalen, zijn onvervalste souljazz en behoren tot het allerbeste dat Halsall tot nu toe schreef. Die geweldige strijkers maken de songs echt ongelooflijk mooi. Daan Park, waarin Halsall dan wel frontaal te horen is, is al net zo prachtig. Albumafsluiter Jamais Vu, met de geweldige zangeres Bryony Jarman-Pinto is een glansrijke albumafsluiter. Alles daar tussenin bewijst de klasse van het collectief alleen maar meer.

Dat The Gondwana Orchestra zo snel muzikaal doorgroeit was onverwacht maar wat een ongelooflijk genoegen schenkt het. Into Forever is een meer dan geweldig jazzalbum dat een heel groot publiek verdient. 1. Only a Woman
 2. As I Walk
 3. Dawn Horizon
 4. Badder Weather
 5. These Goodbyes
 6. The Land Of
 7. Longshan Temple
 8. Cushendun
 9. Into Forever
 10. Daan Park
 11. Jamais Vu