×

Recensie

Jazz

09 april 2020

Matthew Halsall

Sending My Love (vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Sending My Love (vinyl) Matthew Halsall Jazz 4 Matthew Halsall – Sending My Love (vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse trompettist Matthew Halsall bracht in 2008 met Sending My Love de allereerste release op zijn eigen Gondwana Records uit. In een nieuwe hoes gestoken, ontworpen door kunstenaar Ian Anderson van The Designers Republic, is het album nu eindelijk ook voor het eerst op vinyl, en zelfs dubbelvinyl, verschenen. Met een lange bonus track als erg fijn extra.

Het blijft een heel apart gegeven om Sending My Love terug te horen en te weten dat er geen Brits platenlabel geïnteresseerd was het album uit te brengen. Halsalls eerste blijft een album waarop alle kenmerken van zijn grote talent als trompettist en als songschrijver al te horen zijn. Maar voor lome spiritual jazz was toen in het geheel geen gehoor te vinden, zo dachten de meesten.

Halsall had destijds op 25-jarige leeftijd al een technisch sterke tegelijk warme trompetsound die emotioneel perfect aansloot op de composities die hij met zijn band had opgenomen. Een eerste aanzet van zijn Gondwana Orchestra, om het zo maar te zeggen, met Roger Wickham op sax en fluit, Nate Birchall op sax, Adam Fairhall op piano, Jon Thorne en Gavis Barras op contrabas en Gaz Hughes op drums.

Sending My Love is een prachtig spiritueel ingetogen album en een overweldigende eerste kennismaking met de muziek waarmee Halsall, met de  inspiratie vol doorgegeven door Alice en John Coltrane en Pharoah Sanders, nieuwe wegen wilde gaan bewandelen. Of in die tijd, weer optimaal wilde terugbrengen ook.

De vijf composities die het oorspronkelijke album al kende en nu op het dubbelvinyl met het prachtige This Time als erg fraaie bonustrack kent, zijn diep en vol emotie. De sterke melodielijnen die door Halsall of Wickham of Birchall steeds worden opgezet zijn sterk melancholisch en brengen je in lome stemming. Prachtig ook hoe Fairhall de sfeer inkleurt die met de bas en drums (meestal met brushes) vervolmaakt wordt.

Mooi dat Halsall de opnamen, voorheen alleen op CD verschenen in andere hoezen en tegenwoordig nauwelijks meer verkrijgbaar, heeft opgepoetst. De opnamen klinken nu helderder en de instrumenten voller in de mix. De sound is warmer en homogener geworden waardoor de lang gerekte composities nu nog meer beklijven. Wat een prachtige eerste kennismaking blijft Sending Your Love toch.

Kant A:

  1. On The Other Side Of The World
  2. Reflections

Kant B:

  1. Freedom Song
  2. Sending My Love

Kant A:

  1. Sachi

Kant B:

  1. This Time