×

Recensie

Jazz

09 december 2021

Matthew Halsall

Salute to the Sun: (Live at Hallé St Peter’s Mcn)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Salute to the Sun: (Live at Hallé St Peter’s Mcn) Matthew Halsall Jazz 4.5 Matthew Halsall – Salute to the Sun: (Live at Hallé St Peter’s Mcn) Written in Music https://writteninmusic.com

In een wel heel raar concertjaar 2021 hadden wij de gelukkige mogelijkheid Manchester trompettist Matthew Halsall met zijn nieuwe band toch twee keer te zien spelen. Eén keer in Londen en één keer in Amsterdam. Tussen alle lockdowns en andere maatregelingen in. Een wonderbaarlijk groot genoegen omdat zijn nieuwe band niet alleen heel goed is maar het ook een mogelijkheid gaf ons weer even helemaal onder te dompelen in de prachtige muziek die op diens laatste album Salute To The Sun te vinden is.

Voor iedereen die de optredens van Halsall en zijn nieuwe band heeft moeten missen verschijnt nu Salute To The Sun: Live at Hallé St. Peter’s Mcn. Het bevat opnamen die Halsall en zijn band maakten op 25 november in het fameuze Manchester theater Hallé St. Peter. Een concert dat als een speciaal concert om de release van Salute To The Sun te vieren, via een link op 21 januari 2021 werd uitgezonden. Een concert ook waar de reacties zo goed op waren dat Halsall besloot dit via zijn Gondwana Records ook op vinyl uit te brengen.

Het is inderdaad een lust voor het oor. Vrijwel alle composities van het album (alleen albumafsluiter The Energy of Life ontbreekt) klinken live nog mooier dan op het album. De sound is fantastisch en het spel overweldigend mooi. Ongelooflijk hoe deze band vol jonge muzikanten de composities van Halsall leeft en ze ongelooflijk mooie versies meegeeft.

Dat saxofonist/fluitist Matt Cliffe, harpiste Herbert, (oudgediende) contrabassist Gavin Barras, pianist Liviu Gheorghe, drummer Alan Taylor en percussionist Jack McCarthy een fascinerende nieuwe band vormen was al te horen op het album maar dat ze, ondanks de pandemie en maar bar weinig optredens, zo door konden groeien is ongelooflijk.

De straffe hand van Halsall om constant maar te blijven oefenen en samenspelen alsof je concerten speelt heeft zijn vruchten moeiteloos afgeworpen. De band klinkt echt geweldig in samenspel en Halsalls eigen spel is al net zo bezield. Wat een machtig trompettist is hij toch en hoe weet hij toch steeds te raken met zijn spel.

Salute To The Sun belandde vorig jaar moeiteloos in onze top 10 van beste albums van dat jaar en deze liveplaat geeft duidelijk aan waarom. De pracht van de spiritual jazz die Halsall en zijn band zo bezield spelen stroomt door de speakers via je oren moeiteloos je hart binnen. Ik had tijdens het luisteren van Salute to the Sun: Live at Hallé St Peter’s Mcn gelijk weer ontzettend veel behoefte de band ook weer echt live te gaan zien. Het perfecte compliment als een liveplaat dat met je doet dunkt mij.

Kant A:

  1. Harmony With Nature
  2. Joyful Spirits Of The Universe

Kant B:

  1. Canopy & Stars
  2. Mindfulness Meditations

Kant A:

  1. Tropical Landscapes

Kant B:

  1. Salute To The Sun