×

Recensie

Jazz

25 september 2019

Positie 8 Jaarlijst 2019

Matthew Halsall

Oneness

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Gondwana Records

Oneness Matthew Halsall Jazz 4.5 Matthew Halsall – Oneness Written in Music https://writteninmusic.com

Het is bizar maar waar dat de opnamen die trompettist Matthew Halsall aan het begin van zijn carrière maakte, nu uitkomen als een album. Hijzelf had dat vast nooit zo bedacht en zag zijn muzikale reis die hij daarna maakte als het gevolg van deze sessies. Maar nu liggen deze sessies wel degelijk onder de titel Oneness in prachtig vormgegeven albums in de winkels.

De planning is slim gekozen nu Halsall zijn vermaarde Gondwana Orchestra op een laag pitje gezet lijkt te hebben en met een nieuwe band zijn carrière weer een schop gaat geven. Omdat het zo moeilijk was de agenda’s gelijk te krijgen en concerten zelfs tours te plannen, zo wordt gezegd. Opvallend is het ook: Gondwana Orchestra is en blijft een fantastisch gezelschap dat met Halsall echt wonderbaarlijk mooie platen heeft gemaakt.

Maar als je Oneness nu beluistert, opnamen van elf jaar terug dus en in zeven bedwelmend mooie composities gegoten, begrijp je wel waar Halsall met zijn nieuwe band naartoe wil. Waar hij met zijn albumreeks Sending My Love (2008), Colour Yes (2009), On The Go (2011), Fletcher Moss Park (2012) en When The World Was One (2014), die na de sessies die nu Oneness vormen uitgebracht werden, naartoe ging was naar songs en structuur. Op Oneness hoor je een gigantische muzikale vrijheid fraai gegoten in sfeervolle ingetogenheid en die klinkt zo hemels als spiritual jazz maar hemels kan klinken.

De opnamen dateren uit de periode waarin Halsall zichzelf had overgeleverd aan de spiritual jazz, daar zijn grote liefde binnen de jazz in had gevonden. Met contrabassist Gavin Barras, harpiste Rachel Gladwin, saxofonist Nat Birchull lag de basis van de composities van Oneness in een tanpura drone sound die Halsall hoorde op Alice Coltrane’s album Journey In Satchidananda en een later tijdens een concert van klarinettist Arun Ghosh en pianist John Ellis (vroege Cinematic Orchestra). Een geluid dat hij verkreeg via een Raagini Shruti boxset en waarover hij schetsen van composities begon te schrijven.

Op uitnodiging verzamelde Halsall, zelf in Manchester woonachtig, voor de opnamen muzikanten uit Manchester, Liverpool en Leeds, plekken waar jazzopleidingen en dus ook jazz-geïnteresseerden zijn en met de hulp van Birchill, Gladwin en Barras betrok hij de muzikanten in de muziek die hij als leidraad nam. Niet alle van deze opnamen zijn op Oneness te horen trouwens. Sommige composities belandden op zijn eerste twee albums.

Oneness, groter dan de som der delen, bevat wonderschoon materiaal. De composities hebben een ruimte en vrijheid en stralen een buitengewone warmte uit. Naast de fantastische muzikanten die hem omringen is het Halsall die de hoofdrol opeist. Wat een verrukkelijk trompettist is hij toch en wat weet hij zijn vrije weg in spelen toch te vinden op de lome ritmes. Ongelooflijk hoe goed hij ruim 11 jaar geleden al klonk ook. Al moet gezegd dat ook Gladwin met haar harpspel de grote extra sfeermaker binnen de band is.

Oneness is in alle opzichten een dierbare uitgave. De vrije sessies waren trouwens niet alleen de aanloop van Halsall en The Gondwana Orchestra (waar later ook steeds Gladwin en Barras in bleven zitten trouwens) maar ook het begin van Halsalls Gondwana Records dat hij in datzelfde jaar oprichtte om zijn platen (dan maar zelf) uit te gaan brengen. Het bleek een geweldige keuze. Ondertussen is Gondwana Records wereldvermaard en toonaangevend.

Onesess is essentiële kost voor Halsall liefhebbers. Vooral de 3LP-editie is een niet te versmaden hebbeding. Voor liefhebbers van spiritual jazz is Oneness tevens een fascinerende binnenstapper om daarna al snel Halsalls andere albums ook gewoonweg maar aan te schaffen. Oneness is zo’n album om de rest van je leven minimaal een keer per week op te zetten. Maar ja, dat geldt eigenlijk voor al zijn werk. Het is tijdloos en wonderschoon.

Kant A:

  1. Life
  2. Oneness

Kant B:

  1. Oneness
  2. Stan’s Harp

Kant A:

  1. Loving Kindness
  2. Twoness

Kant B:

  1. Distant Land

Kant A:

  1. Stories From India
  2. Threeness

Kant B:

  1. The Traveller