×

Recensie

World

01 november 2012

Maryam Mursal

The Journey

Geschreven door: Josine Laarakker

Uitgebracht door: Real World Records

The Journey Maryam Mursal World 4 Maryam Mursal – The Journey Written in Music https://writteninmusic.com

De inmiddels 62-jarige Maryam Mursal bracht in 1998 voor het eerst The Journey uit, haar twee en laatste album. Dit jaar volgt de heruitgave in de Real World Gold serie, een geweldige zet. The Journey vertelt het verhaal van een gevluchte vrouw uit haar geboorteland Somalië, waarbij de nummers stuk voor stuk verwijzen naar de tragiek van haar leven en het land dat zij heeft moeten achterlaten.

Mursal groeide op in Somalië in een Moslimfamilie met vier dochters. Als tiener brak zij met de traditie en begon professioneel te zingen. Aan haar zangcarrière kwam in eerste instantie een geforceerd einde, nadat zij de regerende overheid in Somalië bekritiseerde om de in 1991 uitgebroken burgeroorlog. Een zangverbod van twee jaar was het gevolg. In deze tijd werkte zij als taxichauffeur om haar gezin te kunnen onderhouden. Vervolgens vluchtte Mursal samen met haar vijf kinderen naar Djibouti, waar haar uiteindelijk asiel werd verleend door de Deense ambassade. Sindsdien woonachtig in Denemarken is het deze verloop van omstandigheden waaruit het album The Journey is ontstaan.

Haar genre is een smeltkroes van blues, soul, Somalische en Arabische invloeden. Mede dankzij Mursal werd Somali jazz een snel in populariteit groeiend genre. Op The Journey komt deze stijl duidelijk naar voren, waarbij Mursal’s krachtige stem niet onder doet aan de volle bezetting van haar band. Deze bestaat naast een grote hoeveelheid backingvocalisten, waaronder labeleigenaar Peter Gabriel, uit basgitaar, keyboard, drums, percussie, gitaar, oud, accordeon, viool en surdu.

The Journey is een opzwepend album geworden, waarin de uptempo en de meer rustige nummers uitgebalanceerd zijn vertegenwoordigd. Het pakkende Lei Lei is een sterke opener voor het album, maar ook hierna zwakt het niet af. In Kufilaw klinkt de klaagzang van het afscheid nemen en het in het oor springende Hamar is een dansbare ode aan de grote stad. Ten tijde van haar vlucht schreef zij Qax, een vocaal innemend, maar instrumentaal groots klinkend stuk.

Het zou interessant zijn te weten hoe een derde album van Mursal zou klinken, want deze heruitgave maakt nieuwsgierig naar een vervolg.

Tracklisting The Journey:

 1. Lei Lei (I feel Alone)
 2. Kufilaw (Take Care)
 3. Somali Udiida Ceb (Somalia, Don’t Shame Yourself)
 4. Sodewou (Welcome)
 5. Hamar (The Big City)
 6. Qax (Refugee)
 7. Nin Hum (Bad Man)
 8. Fejigno (Beware)


 1. Lei Lei
 2. Kufilaw
 3. Somali Udiida Ceb
 4. Sodewou (Welcome)
 5. Hamar
 6. Qax
 7. Nin Hun
 8. Fejigno