×

Recensie

Electronic

23 februari 2016

Martin Damen

Flavour & Grooves

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: M.A.R.S. Worldwide / FG

Flavour & Grooves Martin Damen Electronic 3.5 Martin Damen – Flavour & Grooves Written in Music https://writteninmusic.com

Met het vrolijke en onderhoudende Alright Yeah Yeah scoorde de Woerdense DJ en producer Martin Damen in 2012 een clubhitje en haalde het nummer zelfs de playlist van 3FM. Dat lag niet enkel aan de onbevangenheid van die track, maar ook aan het onvermoeibaar onder de aandacht brengen van Damen bij de mensen die van het bestaan ervan op de hoogte zouden moeten zijn. En in een tijdperk waarin vooral de dansmuziek zich afspeelt in het digitale landschap en het fysieke product, zoals een 12” niet meer vanzelfsprekend is, gelden andere wetten, regels en methodes om de interesse te wekken van de luisteraar.

En na heel veel draaiklussen en allerlei andere, veelal aan muziek gerelateerde activiteiten (samen met Eddy Zoë’s Hip! en hosting bij Superstijl) werd het weer eens hoog tijd voor wat nieuwe shit, zoals Damen zijn soundscapes noemt.

En ook nu weer trekt hij weer de aandacht middels een slimme actie, die misschien afgedaan kan worden als een bijdehante marketingtruc, maar vooral getuigt van een slimme en wakkere geest. Martin Damen vond enkel een album uitbrengen en maar wachten en hopen op wat airplay niet in verhouding staan tot de moeite die erin is gestoken en wilde meer dan dat. En zeker wanneer de kans levensgroot aanwezig is dat dat album roemloos verzuipt in de wekelijkse stroom aan nieuwe releases, die al die downloadplatforms bevolken. Dan lijkt alle moeite enkel door de eigen innercircle te zijn gehoord en is dat natuurlijk zonde van alle tijd die erin is gestoken. Muziek maak je nu eenmaal in de hoop om zoveel mogelijk mensen te bereiken. En die mensen ook nog eens vrolijk te maken in het geval van Martin Damen.

De manier waarop Damen zijn composities vorm geeft heeft veel raakvlakken met koken et voila .. het concept voor zijn album was geboren. En laat hij nu ook nog eens dikke maatjes zijn met topkop Francois Geurds, eigenaar van het Rotterdamse tweesterren FG Restaurant en die zijn naam wel wilde verbinden aan Damen’s full length album. Er kon dus op papier weinig mis gaan, want met deze ingrediënten werd de basis gelegd voor een uitgekiende publiciteitscampagne, die het als Flavour & Grooves omgedoopte werkstuk de wereld in moet sturen. Het concept is even simpel als doeltreffend: Geurds draait het album als background in zijn restaurant, verzint een menu rondom het album en de combinatie van eten en luisteren doet de rest. Klanten blij, Geurds blij en Damen blij. Tel daarbij het maximale gebruik van de sociale media en platforms als Youtube en de wereld kan niet erom heen dat Flavour & Grooves de luisterpapillen zal prikkelen.

Flavour & Grooves telt 12 nummers, waarin Martin Damen met allerlei mensen samenwerkt, zoals Lukert (de downtempo acidjazzclub van Jazztistics), zijn longterm muzikale saxofoonvriendinnetje Susanne Alt (het luchtige en zomerse The Feeling), Miss Bunty (die een potje funky partyhouse verstouwt in Got My Mind) en Jan Kanis (die laat horen dat discohouse meer is dan een Nile Rodgers riff op een 4/4 beat). In de overige nummers gaat Damen zijn eigen gang en houdt zijn stijl ergens midden tussen de soulfull house, zoals die bijvoorbeeld te horen is op het al jaren actief zijnde Amerikaanse Traxsource en een goed te verteren clubsound. En wat Flavour & Grooves ook onderscheidt van veel andere muziek in het genre, is dat er nauwelijks samples zijn te horen, maar dat de muziek op een bijna ouderwets ambachtelijke manier is gecomponeerd. Natuurlijk veel electronic sounds, die prima in balans zijn met live-instrumenten. En daardoor kan Flavour & Grooves ook nog eens een tweede leven op een podium kan leiden. Damen lijkt over alles goed nagedacht te hebben.

Het is ook niet zo vreemd dat Martin Damen’s clubtunes zijn gebaseerd op funky USA house, want zijn eerste kennismaking met house en aanverwante stromingen in de dansmuziek dateert uit het begin van de jaren ’90 en viel hij meteen voor de housevariant die na al die jaren zich nog steeds mag heugen in een behoorlijke populariteit. Flavour & Grooves staat er vol mee, zonder te klinken als een slap aftreksel en naäperij. Damen verwerkt zijn jarenlange DJ-ervaring en zijn invloeden in een sound, die ten opzichte van Alright Yeah Yeah een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt en op dit album een stuk volwassener klinkt. En om Damen’s muziek dan af te doen als Ibiza-house zou bijna een belediging zijn.

Flavour & Grooves is het eerste volwaardige album van Martin Damen en het feit dat Francois Geurds er zijn medewerking aan heeft gegeven geeft aan dat aan de vereiste kwaliteitseisen wordt voldaan. Want ook hier ligt natuurlijk een zeker afbreukrisico voor deze en gene op de loer. Gelukkig blijft dat heel ver weg, want op Flavour & Grooves is het niet alleen aangenaam tafelen, maar wanneer er na het uitbuiken nog even een paar calorieën weggedanst moeten worden, dan kan met dit album eveneens heel goede zaken worden gedaan. Een levenscyclus die minstens tot het einde van deze zomer moet reiken. Minstens.

Tracklist Flavour & Grooves

 1. Encore The Groove
 2. Haffenstrasse
 3. Morning Coffee
 4. The Old Piano
 5. Powerdisco
 6. Saxual
 7. Stronger (feat. Rose Spearman & Jan Kanis)
 8. Jazztistics (feat. Lukert)
 9. Alsouls (feat. Jan Kanis)
 10. Got My Mind (feat. Miss Bunty)
 11. The Feeling (feat. Susanne Alt)


 1. DJ Flavour & Grooves Mix By Martin Damen
 2. Stronger
 3. The Feeling
 4. The Old Piano
 5. Encore the Groove
 6. Morning Coffee
 7. Power Disco
 8. Allsouls
 9. Saxual
 10. Got My Mind
 11. Deep Night
 12. Hafenstrasse
 13. Jazztistics (Bonus Track)