×

Recensie

Roots

06 november 2014

Mark Chadwick –

Unstoppable Momentum

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: On The Fidd

Unstoppable Momentum Mark Chadwick Roots 3.5 Mark Chadwick – Moment Written in Music https://writteninmusic.com

De langjarige frontman van de Levellers, Mark Chadwick, heeft zijn tweede solo album uitgebracht. Waar All The Pieces een wat wisselende beleving opleverde en het gevoel gaf een album te zijn waarop Mark die liedjes kon brengen die hij met de Levellers niet kon opnemen, is er bij Moment geen sprake van een wisselende beleving. Een letterlijk en figuurlijk gelouterde singer/songwriter brengt hier liedjes over het leven en vooral over het bezien van het leven in relatie tot zijn eigen strijd met drank. Waar hij zijn best heeft gedaan van een alcoholverslaving af te komen, lijkt de aanpak die hij nu gekozen heeft, een nieuwe plaat maken waar ook plaats mag zijn voor beschouwingen over de donkere kanten van alcohol, zijn vruchten af te werpen. In ieder geval in muzikale zin.

Het is een album dat vanaf het begin oprecht en authentiek klinkt. Mark heeft een band om zich heen verzameld met daarin Tom White (drums en zang), Alex White (piano, orgel, zang), Graeme Ross (contrabas, cello, zang), Ben Paley (viool) en Rachel Simpson (trompet, bugel). De nummers zijn een paar keer geoefend en bij de derde keer meteen opgenomen. Mark weet uitstekend beelden te schetsen in zijn liedjes en dat horen we op deze langspeler eveneens. Het trieste verhaal van Christian And Pam, een alcoholisch stel waarbij de effecten van de alcohol zeer beeldend zijn opgenomen, is daarvan een voorbeeld. Met Daughter schildert Mark een tweede portret dat met zijn jazzy basloopje naar een wrange climax gaat.

Mark zingt over het algemeen ingetogen en het is het samenspel van deze band met hem en de wijze waarop de zanglijnen en de instrumentatie op elkaar is afgestemd dat ook een klein lied als Killing Time karakter geeft. De kwaliteit van singer/songwriters zit vaak in de verhalen die ze vertellen en de wijze waarop die verhalen, klein gehouden, overeind blijven. Dat is iets dat Mark Chadwick met Moment en met de band die hem begeleidde bij deze opnamen zeker gelukt is. Het is voor Levellersfans en fans van Mark solo te hopen dat de hier vertoonde kwaliteit veel meer is dan een momentopname. Een mooi en ingetogen album.

Tracklisting Moment:

  1. Waterfall
  2. Red Sky
  3. Moment
  4. Bullet
  5. Christian And Pam
  6. Killing Time
  7. Daughter
  8. Air
  9. Medicine
  10. Last Night