×

Recensie

Alternative

15 februari 2013

Marianne Faithfull

Broken English (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Island

Broken English (deluxe edition) Marianne Faithfull Alternative 4.5 Marianne Faithfull – Broken English (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Na een veel te heftige drugsperiode keerde Marianne Faithfull in 1979 ijzersterk terug met het meesterwerk Broken English.

Het blijft een bizar gegeven dat de in de jaren 60 zo populaire Marianne Faithfull tussen 1967 en 1977 geen album meer uitgebracht zag worden. De tot 1967 veel geprezen zangeres die tot 1970 een relatie had met Mick Jagger, die samen met Keith Richards, zoals welbekend, een doorslaggevende rol had in de populariteit van Faithfull, zag na de breuk met Jagger in 1970 haar leven volledig veranderen. Door jarenlang drugsgebruik en het roekeloze, en in de pers duidelijk aanwezige, leven in de rock ’n roll spotlights werd haar de opvoeding van haar zoon Nicolas (die ze uit een huwelijk met Jon Dunbar had voordat ze naar Jagger vertrok) ontnomen. Faithfull raakte daarop volledig gedesillusioneerd en probeerde zelfmoord te plegen. De daarop volgende jaren leefde ze op de straat in het Londense Soho, volledig onder invloed van cocaïne en later ook heroïne. Door vrienden werd ze wel naar afkickklinieken gebracht maar deze bleken niet erg succesvol.

Hoewel ze in 1971 het album Rich Kids Blues maakte wat pas in 1985 uitgebracht zou worden, keerde ze pas in 1977 echt terug met het countryalbum Dreamin’ My Dreams. Het gedeeltelijk geslaagde album deed het niet slecht en Faithfull leek back on track. Het was echter het volslagen andere album Broken English in 1979 wat haar echt terug in de eredivisie van de popmuziek bracht. In een tijd waarin de punk in Engeland explodeerde was Broken English een opvallende release. Hoewel in het openings/titelnummer, met een duidelijke tekst voor het Europese terrorisme (less: Baader Meinhoff) het dwarse van punk duidelijk is te horen, is er ook, voor de eerste keer, die heerlijke tegen reggae aanleunende sound. Vooral gedreven door de ritmesectie is die sound voor een groot gedeelte bepaald door de briljante gitarist Barry Reynolds (die niet veel later met onder meer Sly & Robbie als ritmesectie en Wally Badarou op toesten ook de albums van Grace Jones zoveel legendarische klasse zouden geven). Niet alleen als gitarist maar zeker ook als songschrijver had hij vanaf Broken English een bepalende rol binnen het repertoire van Faithfull. Zijn song Guilt, over zijn katholieke jeugd, is een van de mooiste songs van dit album.

Sowieso is het songmateriaal van Broken English erg sterk. Naast het ijzersterke titelnummer en Guilt was het ook The Ballad Of Lucy Jordan die gelijk veel indruk maakte. De tekst over een hevig in het leven teleurgestelde huisvrouw uit de middenklasse, greep een grote groep mensen meer dan aan. Ook de zeer sterke versie van John Lennon’s Working Class Hero (door Faithfull opgedragen aan het helden Jagger & Richards, David Bowie en Iggy Pop) was een instant classic. Maar de meest in het gehoor springende song van Broken English was Why D’Ya Do It, een op een expliciete tekst van Heathcote Williams, gedreven rock meets reggae sound. Williams had de tekst geschreven om door Tina Turner opgenomen te worden maar Faithfull wist Willams te overtuigen dat Turner de expliciete tekst nooit zou gaan gebruiken. Why D’Ya Do It is vol expliciete seksuele toespelingen (waaronder orale sex), waarbij de tekst eerst vanuit de man en dan vanuit de vrouw wordt bezongen. De tekst wordt door Faithfull op een bijna Johnny Rotten-meets-rap achtige manier fabuleus voorgedragen/gezongen. Maar juist ook het ultra dynamische ritme en briljante gitaarwerk van Reynolds maken grote indruk. De song was zo controversieel dat het in landen als Australië zelfs van het album werd gelaten. Toch was het juist deze song (naast het titelnummer) wat Faithfull live nog steeds, met heel veel succes, ten gehore brengt.

Broken English is niet alleen een geweldig album in songs. Natuurlijk is het de door jarenlang roken, drank en drugs gebroken stem van Faithfull die het album ook zo spannend maakt. Ze zingt met een onverschrokken en eerlijkheid alsof ze elk verhaal wat ze zingt zelf heeft meegemaakt. Broken English bleek, zeer terecht, de kennismaking van de nieuwe Marianne Faithfull en er zou al snel nog veel meer heel mooie muziek volgen.

Op Broken English (deluxe edition) is CD1 ingeruimd voor een integrale versie van het originele album in een fraai geremasterde versie. CD2 is gevuld met alle songs van het album in een anders gemixte versie en met andersoortige versies van songs als Broken English (een single, een single remix en een lange versie) en Why D’Ya Do It (lange versie). Daarnaast is ook de met Jagger en Richards geschreven classic Sister Morphine in een lange 12inch versie te horen.

Tracklisting Broken English (deluxe edition):

CD1 (Originele album geremasterde versie):

  1. Broken English
  2. Witches’ Song
  3. Brain Drain
  4. Guilt
  5. The Ballad Of Lucy Jordan
  6. What’s the Hurry
  7. Working Class Hero
  8. Why D’Ya Do It

CD2 (Originele mixes):

  1. Broken English
  2. Witches’ Song
  3. Brain Drain
  4. Guilt
  5. The Ballad Of Lucy Jordan
  6. What’s the Hurry
  7. Working Class Hero
  8. Why D’Ya Do It

Extra’s:

  1. Sister Morphine (12 inch versie)
  2. Broken English ( 7 inch versie)
  3. Broken English (7 inch remix)
  4. Broken English (long version)
  5. Why D’Ya Do It (12 inch remix)