×

Recensie

Alternative

13 december 2010

Madrugada

The Best Of

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: EMI

The Best Of Madrugada Alternative 4 Madrugada – The Best Of Written in Music https://writteninmusic.com

Met het overlijden van gitarist Robert Burås vond de Noorse band Madrugada in 2008 een vervelend einde. Burås was de weldadige gitarist die samen met zanger Sivert Høyem de sound van de band bepaalde. Met het dubbelalbum The Best Of Madrugada is een dikke compilatie van de band verschenen.

Madrugada, wat voor zonsopgang in het Portugees staat, vormde in 1995 in het Noorse Stokmarknes met naast Burås en Høyem, Frode Jacobsen op bas. Met 3 van drumkruk wisselende drummers in de periode van bestaan daar aansluitend bij.

Met het verschijnen van hun eerste album Industrial Silence (1999) werd gelijk duidelijk dat we met Madrugada met een zeer internationaal klinkende band te maken hadden met een lekker diep gelaagd rockgeluid met rafelig en donker randje. De band bouwde vervolgens over de jaren met de uitstekende albums The Nightly Disease, Grit en The Deep End en hun onwaarschijnlijke live optredens (uitstekend vastgelegd op het album Live At Trafelmadore) een indrukwekkende status op. De band werd overal ter wereld een veelgevraagde act. Door het veel te vroege overlijden van gitarist Burås waren de overgebleven bandleden genoodzaakt hun laatste album, zelf af te maken. Het grootste gedeelte van het album was gelukkig reeds voor de dood van Burås opgenomen. Na een afscheidtour hield de band er op 8 december 2008 met een emotievol optreden in Oslo mee op.

Op The Best Of zijn veel van de beste studiosongs van de band verzameld. De eerste CD is meer uptempo en op de 2de CD staan meer gedragen en rustiger songs. Briljante tracks als The Kids Are On High Street, Black Mambo en de verpletterende live uitvoering van Majesty (to name but a few) zijn tijdloze rockklassiekers. Op het album staat tevens All This Wanting To Be Free, een song geschreven door Sivert Høyem en Frode Jacobsen, die tijdens de allerlaatste repetitie met de band voor de dood van Burås voorgedragen werd. Burås hield van de song maar er bleek geen tijd deze meer op te nemen met hem.

CD1

 1. The Kids Are on High Street
 2. 7 Seconds
 3. Look Away Lucifer
 4. Belladonna
 5. Blood Shot Adult Commitment
 6. Higher
 7. Beautyproof
 8. Black Mambo
 9. Salt
 10. Stories from the Streets
 11. I Don’t Fit
 12. Majesty [Live]
 13. You Better Leave [Live]
 14. All This Wanting to Be Free

CD2

 1. What’s on Your Mind
 2. Hold on to You
 3. Strange Colour Blue
 4. Vocal
 5. Hands Up I Love You
 6. Majesty
 7. This Old House
 8. Lift Me
 9. Honey Bee
 10. Electric
 11. Quite Emotional
 12. Step into This Room and Dance for Me
 13. A Deadend Mind


 1. The Kids Are On High Street
 2. 7 Seconds
 3. Look Away Lucifer
 4. Belladonna (2010 Remastered Version)
 5. Blood Shot Adult Commitment
 6. Higher (2010 Remastered Version)
 7. Beautyproof (2010 Remastered Version)
 8. Black Mambo
 9. Salt (2010 Remastered Version)
 10. Stories From The Streets
 11. I Don't Fit
 12. Majesty (Live)
 13. You Better Leave (Live)
 14. All This Wanting To Be Free