×

Recensie

Roots

19 september 2018

Luluc

Sculptor

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sub Pop

Sculptor Luluc Roots 4 Luluc – Sculptor Written in Music https://writteninmusic.com

Met het twee jaar geleden verschenen Passerby, hun tweede album, maakte het Australische duo Luluc behoorlijk wat indruk. De lijn van grote verwachtingen wordt met het nieuwe album Sculptor fraai doorgezet.

Luluc, de band van zangeres/gitarist/songschrijver Zoë Randell en zanger/gitarist/songschrijver Steve Hassett, opereert al langere tijd vanuit Brooklyn, New York. De band heeft in Randell, die vrijwel constant de lead neemt, en in Hassett twee heel sterke vocalisten die vooral in de samenzang geweldig klinken. Daarnaast schrijven ze beiden ook nog eens prachtige songs. Steeds opgezet vanuit de akoestische gitaar worden ze steeds met de exact juiste instrumenten verrijkt.

Waar vele van dit soort duo’s in een soort van zwelgmodus opereren hebben de songs van Luluc de juiste dynamiek en energie. Hoe rustig soms ook hangt er altijd een verwachtingsvolle sfeer in de lucht en bouwen de songs steeds weer heel mooi op. Luister alleen eens naar songs als Cambridge, Moon Girl en de titeltrack en je snapt wat ik hiermee bedoel.

Sculptor is een heel mooi album. Niet alleen muzikaal maar net zo goed in teksten waarin ze naast persoonlijke verhalen ook verrassende andersoortige zaken aanpakken. ‘What was so terrifying about these suburbs was that they accepted their mediocrity’, zingen ze in Controversy, vrij naar het boek My Brother Jack van George Johnson. In Cambridge hebben ze het dan juist weer over de vervreemding van het muzikant zijn: ‘And as I took to the stage and that dark room waiting to come alive / I thought of that light in your eyes, fuck yeah, and I held my head up high’. Steeds weer prikkelen de teksten zo in je oren dat je wel goed op blijft letten waar Randell het over heeft. Versterkt door ijzersterke melodieën komen de teksten nog fraaier binnen.

Met onder meer The National’s Aaron Dessner, Dinosaur Jr’s J. Mascis en Dirty Three’s drummer Jim White als gasten wordt ook wel duidelijk aan welke rafelige en tegelijk avontuurlijke kant Luluc opereert.

Sculptor is een heel fraai album dat Luluc een flinke duw naar grotere bekendheid zou moeten gaan brengen. Ze verdienen het optimaal.  1. Spring
  2. Heist
  3. Kids
  4. Controversy
  5. Cambridge
  6. Me And Jasper
  7. Genius
  8. Moon Girl
  9. Needn't Be
  10. Sculptor