×

Recensie

Jazz

25 november 2022

Lucid Lucia

Ever-Changing Light

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Sdban Ultra Records

Lucid Lucia - Ever-Changing Light
Ever-Changing Light Lucid Lucia Jazz 4 Lucid Lucia – Ever-changing Light Written in Music https://writteninmusic.com

Saxofonist Vincent Brijs zette enkele jaren geleden een punt achter BRZZVLL, de groep waarmee hij tussen 2008 en 2018 een mooie reeks albums uitbracht. Inmiddels is er Lucid Lucia. Een nieuwe naam, maar de muziek is nog steeds een smakelijke, groovende mix van vooral jazz en funk. De bandnaam is overigens ontleend aan een track van BRZZVLL uit 2016, alsmede aan de oudste dochter van Brijs.

Lucid Lucia staat voor vrijheid, openheid en spiritualiteit. Instrumentale tracks vol warmte die door de spannende ritmiek nergens verzanden in een muzikaal behang. De jaren zeventig en tachtig zijn nooit ver weg (jazzrock, jazzfunk, Britfunk, jazzdance) en dat levert een album op dat prettig vertrouwd klinkt qua sfeer. Binnen die sfeer biedt Lucid Lucia echter genoeg muzikale persoonlijkheid om dit album vaker dan eens op te zetten.

Lekkere vloeibare bas en warme toetsen zetten de toon op Mumpsimus, de sophisticated opener van Ever-changing Light. Hierna is op Pigeons de ritmesectie drukker in de weer, al blijft het geluid relatief zachtaardig. Het koper en het orgel zijn de extra smaakmakers in de lekker borrelende soep. Hierna beklijft het wat gemakkelijke Reminiscence wat minder.

Het gas gaat erop bij het strakke, zonnige Quanked. Alsof je in een open two-seater over een eindeloze boulevard rijdt. Het contrast met het hierop volgende Oneironauts mag er wezen; dit is een geslaagde oefening in subtiele, filmische schoonheid. Het koppel Pukti part 1 & 2 laat zowel rusteloze, puike ritmes, vrije sax en trompet horen als wenkende, zwoele klanken. Party and after party.

Met een flinke bezetting op deze plaat – elf muzikanten – en dito instrumentarium bestrijkt Lucid Lucia een mooi en breed palet. Onychorhynchus opent tribaal met een straf ritme, fluit en ademstoten en blijft vol leven dankzij de vele sporen die door deze track lopen. Lucid Lucia duikt in het afsluitende, beschouwende Voor Pieter A. meer de pure jazzhoek in. Een stijlvol slot van een gestileerd, prikkelend album dat met ruim 37 minuten ook nog eens lekker compact blijft. Ever-changing Light is dan ook gewoonweg een geslaagde plaat.  1. Mumpsimus
  2. Pigeons
  3. Reminiscence
  4. Quanked
  5. Oneironauts
  6. Pukti part 1
  7. Pukti part 2
  8. Onychorhynchus
  9. Voor Pieter A.