×

Loney Dear

Loney Dear

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Real World Records

Loney Dear Loney Dear Alternative 4.5 Loney Dear – Loney Dear Written in Music https://writteninmusic.com

Met het alweer achtste album, simpelweg Loney Dear gedoopt, moet het maar eens gebeuren: de grote erkenning voor veertien jaar prachtmuziek maken!

De nieuwe deal (Real World Records) klinkt als een nieuwe start. Emil Svanängen, de man achter Loney Dear, heeft met zeven sterke albums reeds een prachtig oeuvre opgebouwd maar de platenlabels, die hem oppikten na zijn eerste vier albums in eigen beheer te hebben uitgebracht, leken de muziek die hij maakte maar moeilijk te kunnen plaatsen. Bij Real World, waar de liefde voor muziek er vanaf spat, moet het gaan lukken zijn grote talent tot meer mensen te laten doordringen.

Loney Dear is namelijk wederom een prachtig album vol ijzersterke emotievolle songs. Svanängen, multi instrumentalist, heeft een grote gave om songs laag over laag op te bouwen op een manier die de grote popgenieën in herinnering roept. De muziek van Loney Dear opgebouwd uit keyboards en synths, verrijkt met bas en drums, brengt met de indringende prachtstem van Svanängen , die met net zoveel gemak naar falsetto verspringt, een volledig eigen en emotievolle wereld tot leven.

Zijn vervreemdende teksten, soms ronduit donker zelfs bijna sinister, (I crab your arm hard, to make you hit me) maken je nog oplettender in wat hij te vertellen heeft. Vooral omdat hij die teksten weet te verpakken in zulke opwindende arrangementen.

Verslaafd aan zijn eerste reeks albums raakten wij al net zo snel weer volledig in de ban van de nieuwe reeks songs die Loney Dear telt. Svanängen is een superslimme songschrijver die steeds met onverwachte muzikale ingevingen en onderlagen een song een emotionele meerwaarde kan geven waardoor ze des te harder binnen komen. Natuurlijk heeft dat ook met zijn soms haast smekende stem te maken maar de opbouw van zijn songs is vaak zo geniaal en inventief dat je er gewoon niet onderuit kan.

Luister maar eens naar albumopener Pun, een song die je gelijk bij de kladden grijpt, of bloedmooie songs als Humbug, Hulls, Sum (tjonge, hoe mooi wil je ze hebben?), Lilies, Isn’t It You?, Dark Light en al helemaal Harbours je niet anders dan er volslagen verliefd op worden. Loney Dear is muziek van een andere, eigen wereld, door verbijsterend veel artiesten reeds gekopieerd, maar binnen de geest van Svanängen tot grote hoogten gebracht. Loney Dear is een droom van een album. Net even te hard aanzetten, rustig op de bank gaat zitten en je volledig in verliezen.  1. Pun
  2. Humbug
  3. Hulls
  4. Sum
  5. Lilies
  6. Little Jacket
  7. Isn’t It You?
  8. Dark Light
  9. Harbours
  10. There Are Several Alberts Here