×

Recensie

Jazz

08 maart 2016

Logan Richardson

Shift

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Shift Logan Richardson Jazz 4 Logan Richardson – Shift Written in Music https://writteninmusic.com

Met Shift maakt altsaxofonist Logan Richardson een fijne entree bij het grote Blue Note. Omgeven door een band vol muzikanten die hun sporen dubbel en dwars verdiend hebben laat hij weer eens horen hoe begaafd hij is.

De in Kansas City geboren maar al langere tijd in Parijs residerende Logan Richardson is een opvallende naam in de jazz. Hij heeft een fijne soepele stijl met lekker veel dynamiek en weet zowel lekker vet door te blazen als rustig zijn spel te laten gloriëren. Daarnaast heeft de man een telefoonboekje dat optimaal indruk maakt. Voor zijn Blue Note debuut had hij een groep muzikanten voor handen die met recht een superband genoemd mag worden. Want als je Pat Metheny op gitaar, Jason Moran op toetsen en een ritme sectie met Harish Raghavan op bas en Nasheet Waits op drums hebt weet je al zeker dat je album alle aandacht gaat krijgen en kwalitatief ook dik in orde zal zijn.

Richardson maakte indruk met zijn eerste soloalbum Celebral Flow in 2007 en was een van de spraakmakende namen binnen NEXT Collective waarin ook pianist Gerald Clayton en trompettist Christian Scott deel van uit maakten. Shift laat een volgroeide Richardson horen die in de omgeving van de super muzikanten heel hard aan de bak moest om daar bovenuit te steken. Dat hem dat lukt geeft zijn klasse aan. Want reken er maar op dat iemand als Pat Metheny, die nog steeds met alle passie denkbaar speelt, zich niet in de schaduw laat spelen. Ook al speelt hij in dienst van een ander is zijn spel nog uit duizenden herkenbaar en prominent. En wat een lust voor het oor blijft hij. En ook Moran excelleert in fraai gevarieerd toetsenspel. Hoe gemakkelijk speelt hij ook een voorname rol op Shift.

Richardson is echter het absolute middelpunt die een flinke trits fraaie nieuwe composities schreef en met zijn vloeiende spel steeds grote indruk maakt. Verwacht geen super uitdagende maar wel degelijke, fantastisch gespeelde jazz, die in alle facetten overtuigt. Composities als Mind Free en Creeper die het album openen klinken al geweldig maar juist ook Slow, waar Metheny alle ruimte dubbel en dwars pakt, het erg mooie, ingetogen, Imagine en het ook al zo fijne Untitled maken indruk. Fraai is ook de bewerking van de Bruno Mars hit Locked Out Of Heaven die in uitvoering van Richardson en band een lekker donkere en moody sfeer meekrijgt.

Met Shift zet Richardson zich prominent in de kijker. Heel benieuwd hoe hij dit live voor elkaar gaat krijgen als Metheny, Moran, Raghavan en Waits niet in zijn band aanwezig zijn als ze dit voorjaar door Europa gaan toeren. Met de geweldige Nic Felder op gitaar, John Escreet op toetsen, Max Mucha op bas en Tommy Crane op drums zal er een heel andere sfeer ontstaan. Hopelijk net zo indrukwekkend als op Shift. Ik zie er nu al naar uit. 1. Mind Free
 2. Creeper
 3. In Your Next Life
 4. Locked Out Of Heaven
 5. Slow
 6. When I Wake
 7. Imagine
 8. Alone
 9. In Between
 10. Time
 11. Untitled