×

Recensie

Alternative

07 december 2021

Lily Konigsberg

We Need to Talk Now

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Wharf Cat

We Need to Talk Now Lily Konigsberg Alternative 3.5 Lily Konigsberg – We Need to Talk Now Written in Music https://writteninmusic.com

De Amerikaanse multi-instrumentalist Lily Konigsberg zwerft al vanaf zeker 2016 rond in de New York underground rock scene.  Toch is dit na een paar EP’s en een verzamelalbum pas haar eerste soloalbum. Het past bij iemand die constant van band naar band en project naar project springt. Daarvan is de experimentele garagepunk van Palberta wellicht nog het bekendst. Maar in een tijd waarin “indie” te  pas en te onpas door elke journalist wordt gebruikt is het bij haar misschien nog wel het meest op de plaatst: kleine succesjes, veel mond-op-mond reclame, maar ondertussen lekker obscuur en vooral lokaal je eigen ding doen.

Opener Beauty lijkt een niemendalletje ontworpen om de luisteraar op het verkeerde been te zetten met slechts 29 secondes aan lo-fi piano melodie, Maar al snel blijkt dat verrassingseffect erbij te horen. Haar nieuwe album, We Need to Talk Now, klinkt namelijk als een alternatief radiostation op een chaotische middag: met het grootste gemak wordt geswitcht tussen subgenres en verschillende instrumenten. Waar als enige constante factors de stem van Konigsberg,tracks die de driesminutengrens nooit halen en een zeer grote meezingbaarheids-factor zijn  Neem als voorbeeld alleen al de twee op elkaar volgende tracks That’s the Way I Like It en Alone. Waar eerstgenoemde je om de oren slaat met naïef klinkende pop-punk, slaan we het nummer erna een compleet andere weg in met speelse percussie en deephouse-beats. Op latere tracks komen nog jazzy blazers voorbij, zet ze vocaal een zwoele R’nB sfeer neer, zorgen drumcomputers en een gedreven tempo voor een 80’s postpunk vibe en rammelt afsluiter True in heuse garagerock traditie het album slordig maar charmant ten einde.

Nogmaals, dat is de troef hier van Konigsberg: de variatie aan stijlen en sferen allemaal ondersteunt door haar herkenbare stem en verpakt in catchy splinterbommen van alt-popsongs. Fijn klinkend en over de gehele lijn uitstekend uitgevoerd in welke stijl dan ook. Zo is het een album geworden dat zich door de grote afwisseling en zeer korte speelduur weer snel op laat zetten.  Leuk! 1. Beauty (0:29)
 2. Sweat Forever
 3. That's the Way I Like It
 4. Alone
 5. Don't Be Lazy with Me
 6. Proud Home
 7. Hark
 8. Bad Boy
 9. Roses, Again
 10. Goodbye
 11. True