×

Recensie

Jazz

19 december 2022

Let Spin

Thick As Thieves

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Efpi Records

Thick As Thieves Let Spin Jazz 4.5 Let Spin – Thick As Thieves Written in Music https://writteninmusic.com

Dat er een klare lijn van vrienden binnen de muziek zit zal niemand verbazen. Onder Britse jazz muzikanten lijk die band nog sterker. Iedereen wil met iedereen spelen en zo ontstaan er steeds weer spannende nieuwe projecten. Let Spin brengt gitarist Moss Feed, bassiste Ruth Goller, drummer Finlay Panter en altsaxofonist Chris Williams samen.

Let Spin bestaat reeds sinds 2012 en bracht sinds dat jaar reeds drie genre-overstijgende albums uit. Met Thick as Thieves, hun vierde album, verzetten ze hun muzikale bakens wederom. Het kwartet muzikanten zwerft eigenlijk constant van avontuurlijke jazz naar postrock en alles wat tussenin te ontdekken valt. Immer uitdagend, immer onvoorspelbaar, immer prachtig.

Natuurlijk hebben deze muzikanten over de afgelopen jaren hun sporen ook in andere bands verdiend. Zelfs nadrukkelijk hoofdrollen gespeeld in bands als Melt Yourself Down, Vula Viel, Skylla! (Goller), Union Division, Spike Orchestra (Feed), Led Bib, Sarathy Korwar (Williams), Beats & Pieces Big Band en Sound 8 Orchestra (Panter).

Het is het muzikaal avontuur dat deze muzikanten samenbrengt en zo superinteressant maakt. Luister naar albumopeners When I Look Up, Ether, Red, Waveform Guru en Broken, I Told You, tracks die naadloos in elkaar overgaan, en je snapt wat ik bedoel. Van atmosferische jazz naar krachtige postrock en van vrije jazz naar stevige en avontuurlijke postpunk.

Juist omdat hun composities vloeiend in elkaar doorlopen word je volledig in de muziek gezogen die het kwartet op je loslaat. Verbluffend fantastisch wordt er gespeeld ook met een fijne evenredigheid in instrumentale afwisseling. Net als de composities waaraan ze alle vier meeschreven. Juist doordat de muziek dan weer heel experimenteel en dwars is, dan weer fraai samenkomt in prachtige klanken en melodielijnen is dit album zo intrigerend.

Thick as Thieves is een album dat zich juist omdat alles in elkaar doorloopt een indringende indruk oplevert. Er is niets wat je liever wilt dan deze plaat, deze muzikanten, dit live horen spelen. Fantastisch dynamisch en direct opgenomen overbluft Thick as Thieves als geheel uitermate. Want waar de openingstrits aan composities voorbij trekken gebeurd dat met North Sea Swim, Mixed Messages, Theremin Going Bath, Bead en Liminality, het tweede gedeelte van het album, al net zo.

De wisselwerking tussen de muzikanten is magnifiek. Geen van de muzikanten is te betrappen op ook maar iets gemakkelijks of niet uitdagends. Dat het basspel van Goller ronduit geniaal is mag al flink wat jaren duidelijk zijn. Haar spel is zo opwindend en onvoorspelbaar als maar mogelijk is. Feed is een fantastische gitarist die even prachtig ingetogen als robuust immer avontuurlijk speelt.

Williams durft al net zo hard de volledig andere kant op te duiken om dan met wat rake tonen weer in lijn te komen met de rest. En Panter is de percussionist die het qua avontuurlijk spel dan helemaal afmaakt. Hij heeft veel lef tegelijk een fantastische groove in zich. Een ideale line-up dus.

Thick As Thieves is geen album voor tere zielen/oren want het brengt onvoorspelbare, steeds weer van klank en sfeer veranderende muziek. Magnifieke uitdagende muziek om jezelf volledig in te verliezen en volledig herboren uit te ontwaken.  1. When I Look Up
  2. Ether
  3. Red
  4. Waveform Guru
  5. Broken, I Told You
  6. North Sea Swim
  7. Mixed Messages
  8. Theremin Going Bath
  9. Bead
  10. Liminality