×

Recensie

Pop

17 januari 2016

Leonids

Satellite Broadcast Kill

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Birdfish Music

Satellite Broadcast Kill The Leonids Pop 4 Leonids – Satellite Broadcast Kill Written in Music https://writteninmusic.com

Laten we met de deur in huis vallen, Satellite Broadcast Kill, is een bijzonder aangename kennismaking met de muziek van The Leonids. Hoewel Sonja van Hamel de grondlegger van het gezelschap is en mogelijk het bekendste bandlid, is het mooi te zien dat het nadrukkelijk gaat om een band. Het is een band die een bijzondere samenstelling heeft, want naast de zang en Wurlitzer van Sonja, de gitaar en zang van Tessa Douwstra, de bas van Ralf Pouw en de drums van Viktor van Woudenberg is er ruimschoots plaats voor de speciale effecten door het West Side Trio waarin we Annie Tangberg op cello, Isabella Petersen op altviool en Vera van der Bie op viool vinden. Tini Thomsen voegt subtiel basklarinetklanken toe. Die hoor je bijvoorbeeld terug in Under The Leonids.

De nummers van het album zijn overwegend van de hand van Sonja. Zij heeft een grote fascinatie met het heelal en van de naamgeving van de band, het hoesontwerp tot en met titels van nummers hoor je dat terug. De Leoniden is een meteorenzwerm die jaarlijks rond 17 november zichtbaar is en die afkomstig lijkt te zijn van het sterrenbeeld Leeuw. Toeval? Als je je bedenkt dat Tessa en Sonja beiden geboren zijn met dat sterrenbeeld, is die vraag wel afdoende beantwoord. Sonja is naast zangeres ook grafisch ontwerper en heeft dus ook de nodige voorbereidingen getroffen voor de live optredens van de band. Daarbij heeft ze zich niet alleen beperkt tot beelden; er zijn ook machines gemaakt om die beelden te maken. Zo wordt het een mooi compleet beeld dat je krijgt van The Leonids.

Als het eerste nummer opent, komen herinneringen aan de muziek van Dusty Straw op. Muziek van de naar Nederland verhuisde Amerikaan die eveneens werkte met speciale effecten en waarbij er ook een link met het universum aanwezig was. In de basis overeenkomende elementen, maar de muziek van The Leonids klinkt toegankelijker, lieflijker en heeft daarbij als sterk punt de zang die Sonja en Tessa delen. Tel daarbij de fraaie arrangementen die Annie Tangberg heeft toegevoegd;  zo is het einde van datzelfde eerste nummer gebaseerd op  Noorse volksliedjes.

We kunnen stilstaan bij de verschillende nummers op het album, maar het geheel beluisteren en de hele ervaring meemaken, geeft een beter beeld. Dan is het nog zo dat het album niet in één keer op je aurale netvlies staat. Veertien fraaie liedjes die alle zowat een miniatuurverhaal in zich dragen en die door de wijze van arrangeren, de steeds warme poplijnen in de songs en de fraaie zang je meetillen de lucht in, het heelal verkennend.

Het is mooi hoe samenhangend het album klinkt; het wil nog wel eens voorkomen dat, oneerbiedig gezegd, strijkers als sluitstuk aan een album worden toegevoegd, maar daar is bij dit debuut bepaald geen sprake van. Moderne popliedjes, ingetogen en klein, ook als ze wat swingender zijn, soms doen ze denken aan Mazzy Star, dan weer aan een sterk ingetogen versie van The Breeders, soms een vleugje Cranberries, maar dan nog, met dat alles zijn ze feitelijk niet te vangen. Hoewel de liedjes overwegend rustig zijn, met het risico dat een kabbelend effect optreedt, hebben The Leonids nummers samengebracht die onderling al erg verscheiden zijn. De instrumentatie door zowel de band als door het West Side Trio draagt daar ook erg aan bij. Mooie gitaren en een erg fraai bassende Ralf Pouw die praktisch in zijn eentje een jaren ’80 gevoel aan de muziek toevoegt. Toch, er is eigenlijk maar een manier om goed te begrijpen waar de band voor staat en dat is zelf het album gaan beluisteren.

Veertien tracks krijg je, twaalf prachtig op vinyl met mooie uitklaphoes en twee bonustracks in de downloadversie. Een aanrader om deze band een keer op de podia te gaan zien. Een veelbelovend en sprankelend debuut.

Tracklisting Satellite Broadcast Kill:

 1. Nybyen Winter
 2. Lucid Dreams
 3. Under The Leonids
 4. Song I Don’t Sing Anymore
 5. The Common World
 6. A Hand Of Hearts
 7. Satellite Broadcast Kill
 8. The Sun Machine
 9. Breathing Backwards
 10. The Sirens
 11. My Muse My Mars
 12. Home
 13. Shadows On My Wall (bonus track, download)
 14. Say Happy To Her (bonus track, download)


 1. Nybyen Winter
 2. Lucid Dreams
 3. Under The Leonids
 4. Song I Don't Sing Anymore
 5. The Common World
 6. A Hand Of Hearts
 7. Satellite Broadcast Kill
 8. The Sun Machine
 9. Breathing Backwards
 10. The Sirens
 11. My Muse My Mars
 12. Home
 13. Shadows On My Wall (Bonus Track)
 14. Say Happy To Her (Bonus Track)