×

Recensie

Jazz

04 mei 2010

Lella Fathia

Anybody

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Anybody Lella Fathia Jazz 3.5 Lella Fathia – Anybody Written in Music https://writteninmusic.com

De van origine Marokkaanse Fathia Bazi groeide op in Brabant en werd mede door een lokaal jongerencentrum muzikaal gevormd. Ze begon zich steeds intensiever bezig te houden met het schrijven en zingen van eigen nummers, al dan niet samen met anderen. Haar huidige band heet Lella Fathia, wat staat voor ‘Miss Fathia’, een bijnaam die Bazi ooit van haar moeder kreeg. Anybody is het resultaat van de langdurige samenwerking tussen Fathia Bazi en producer en gitarist Martijn Damen. Het tweetal belandde via Damens studio in Dommelen en diverse liveoptredens in de studio van Excelsior Recordings.

Fathia Bazi kiest bewust niet voor één genre maar Anybody kan toch het best als een jazzy popalbum getypeerd worden. Tijdloze en aangename nummers als Midnight Breeze en How Can This Be zijn wat dat betreft kenmerkende tracks, met een grotere rol voor respectievelijk piano en jazzgitaar. Afsluiter Away is het meest poppy en profiteert van lekkere retrotoetsen. De heldere zang van Bazi zit overigens vrij prominent in de mix op deze plaat. Anybody is dan ook in de eerste plaats Bazi’s album; de muzikanten houden zich redelijk gedeisd. Het levert soms een enigszins fragiel geluid op waarin de balans wat doorslaat naar het vocale.

Bazi brengt ook twee nummers in het Marokkaans-Arabisch en is daarmee in ‘haar’ genre een uitzondering. Het levert geen absolute hoogtepunten op, al is Rorba ontroerend en draagt het verder bij aan het eigen gezicht van Anybody. Bazi kan namelijk nergens beticht worden van het kopiëren van haar inspiratiebronnen Billy Holiday, Janis Joplin, Portishead, PJ Harvey en Björk. Hoewel namen als Beth Orton en Everything But The Girl ook even te binnen schieten, weet Bazi ook tot hen afstand te houden.

Het nummer Rid Of Me is overigens een uitzondering op bovenstaande, dit betreft namelijk een cover van PJ Harvey. Bazi weet dit nummer goed naar zich toe te trekken. Het is eigenlijk alleen de expliciete tekst die verraadt dat dit niet een eigen compositie is. Halverwege de plaat, in Late Night, wordt de muziek even wat ijler, iets wat culmineert in het nog lichtere, meer gesproken dan gezongen, Same World. Een verrassende en breekbare compositie die een onverwacht hoogtepunt vormt van deze mooie maar wat voorzichtige plaat.  1. Anybody
  2. Rid Of Me
  3. Rorba
  4. Midnight Breeze
  5. Late Night
  6. Same World
  7. How Can This B.
  8. Nini Ya Momo
  9. Moon In Scorpio
  10. Away