×

Recensie

Rock

19 juni 2014

Led Zeppelin

Led Zeppelin I

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Atlantic

Led Zeppelin I Led Zeppelin Rock 4.5 Led Zeppelin – Led Zeppelin I Written in Music https://writteninmusic.com

Het debuut van Led Zeppelin is in elk opzicht een mijlpaal in de moderne muziekgeschiedenis. Het album was baanbrekend, stond bol van de ijzersterke composities en maakte meteen duidelijk dat de band bovenmatig was getalenteerd. Het album bleek uiteindelijk de eerste, belangrijke schrede op een pad dat zou leiden tot de status van rockdinosaurus. Over de opzienbarende kwaliteiten van Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones en John Bonham en de roemruchte geschiedenis van dit kwartet zijn tientallen boeken en duizenden artikelen geschreven. Hebben wij daar nog iets aan toe te voegen? Precies. Om die reden beperken we ons tot de muziek op deze nieuwe remaster en de bonusschijf die erbij is gevoegd.

Led Zeppelin I opent met het uptempo nummer Good Times Bad Times dat swingt als een tiet. Een klassieker van de eerste orde. Het sfeervolle Babe I’m Gonna Leave You is ook raak. De blues invloeden komen sterk naar voren op de geslaagde cover van You Shook Me en wat te zeggen van het monumentale Dazed And Confused met zijn prachtige opbouw? De mix van harde rock, folk, blues en een vleugje psychedelica blijkt een schot in de roos. Een nieuw genre is geboren: hardrock. Verderop in Engeland raken mensen als Tony Iommi en Geezer Butler in de ban van de muziek en besluiten later om nog hardere muziek te gaan spelen met hun band: Black Sabbath. Het gitaarwerk van de veelzijdige Jimmy Page is vanaf de start zowel ruig als ingetogen en zanger Robert Plant blijkt een natuurtalent. Op de originele kant B gaat de band gewoon verder getuige het opbeurende Your Time Is Gonna Come met zijn gospelachtige zangpartijen. Op het instrumentale Black Mountain Side mag Page zich uitleven op een akoestische gitaar. Het blijkt de opmaat voor een fantastisch slot in de vorm van het krachtige Communication Breakdown, de meeslepende blueskraker I Can’t Quit You Baby en het epische How Many More Times waarop drummer Bonham een vette groove neerlegt waar je u tegen zegt en een vervreemdend middenstuk dat zo in een science fiction film van Stanley Kubrick kan.

Led Zeppelin is jarenlang geprezen om zijn originaliteit, maar veel lof moeten we achteraf eigenlijk toeschrijven aan andere artiesten zoals blijkt uit onderzoek van tal van mensen. Luister bijvoorbeeld naar de frappante overeenkomsten tussen liedjes die eerder verschenen en tal van Led Zeppelin klassiekers.

De bonusdisc bevat een concertopname die in oktober 1969 in Parijs werd gemaakt. De opnametechnieken waren destijds niet van het hoogste niveau en dat hoor je helaas terug want de kwaliteit van de opname is verre van optimaal. Het klinkt bij tijd en wijle nogal rommelig en bepaalde instrumenten vallen in de mix soms weg, klinken schel en dan weer te hard of te zacht. Robert Plant is echter in topvorm en klinkt het hele concert prima. Jimmy Page zal bij het samenstellen van het bonusmateriaal uit de begindagen voor deze heruitgave niet al te veel keuze hebben gehad. Toch mogen we zijn keuze in twijfel trekken want er zijn bootlegs beschikbaar die beter klinken zoals de opname van de Deense radio uit datzelfde jaar. Desondanks is het leuk om Led Zeppelin zo vroeg in hun carrière lekker onstuimig te keer te horen gaan. Het talent droop er toen al vanaf.

Het lijdt geen enkele twijfel dat de geluidskwaliteit van deze remaster superieur is aan die van het origineel van 45 jaar geleden. De kwaliteitsverschillen met de eerdere remaster uit 1994 zijn al een stuk kleiner en voor de verschillen met de Japanse cd box uit 2003 heb je waarschijnlijk high end audio-apparatuur en nauwkeurige meetapparatuur nodig. Het zit ‘em met name in de details zoals het warme basgeluid en de helderheid van de bekkens dat nu beter tot zijn recht komt.

Deze remaster is voorzien van het originele artwork (de brandende Hindenburg die fungeerde als fallus symbool). Gek genoeg bevat het boekje louter foto’s uit de opnameperiode en van het concert, maar geen liner notes en ook geen teksten. Da’s toch vreemd gezien de tijd en energie die met name Jimmy Page in deze heruitgaven heeft gestoken.

Led Zeppelin I is een debuut van de buiten categorie en behoort tot de beste debuutalbums aller tijden die ooit zijn verschenen. Dat geldt zeker voor het genre dat ze creëerden. In de 45 jaar erna zou het slechts tweemaal in kwaliteit en impact geëvenaard worden, namelijk door Van Halen (Van Halen, 1978) en Guns N’ Roses (Appetite For Destruction, 1987). Die bands vergaarden eveneens wereldfaam, maar bleken niet in staat om zeven krakers op rij af te leveren. In dat opzicht is en blijft Led Zeppelin volstrekt uniek.

Tracklisting Led Zeppelin I:

 1. Good Times Bad Times
 2. Babe I’m Gonna Leave You
 3. You Shook Me
 4. Dazed And Confused
 5. Your Time Is Gonna Come
 6. Black Mountain Side
 7. Communication Breakdown
 8. I Can’t Quit You Baby
 9. How Many More Times

Bonus disc (Live At The Olympia – Paris, France October 10, 1969):

 1. Good Times Bad Times/Communication Breakdown
 2. I Can’t Quit You Baby
 3. Heartbreaker
 4. Dazed And Confused
 5. White Summer/Black Mountain Side
 6. You Shook Me
 7. Moby Dick
 8. How Many More Times


 1. How Many More Times
 2. Good Times Bad Times
 3. Babe I'm Gonna Leave You
 4. You Shook Me
 5. Dazed And Confused
 6. Your Time Is Gonna Come
 7. Black Mountain Side
 8. Communication Breakdown
 9. I Can't Quit You Baby