×

Recensie

Rock

25 oktober 2014

Led Zeppelin – (Four

IV

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Atlantic Records

IV Led Zeppelin Rock 5 Led Zeppelin – IV (Four Symbols) Written in Music https://writteninmusic.com

Het vierde album van Led Zeppelin is meer dan een album; het is een muzikale mijlpaal van jewelste, een icoon in de rockwereld, een totempaal voor duizenden artiesten en bandjes tot op de dag van vandaag. Het album groeide kort na de oorspronkelijke release in 1971 uit tot de meetlat waarlangs andere rockalbums werden gelegd. Een klassieker onder de klassiekers die miljoenen exemplaren verkocht en al dik veertig jaar veel mensen luisterplezier en inspiratie bezorgt.

De tracklisting leest als een best of compilatie door de aanwezigheid van onvergetelijke nummers als Black Dog, Rock And Roll en Going To California en wat te denken van het magistrale Stairway To Heaven of het fenomenaal gezongen The Battle Of Evermore dat een relatief simpel akoestisch nummer naar grote hoogten tilt. Led Zeppelin verkeert vanaf de start tot het meeslepende slot in de vorm van When The Levee Breaks in topvorm. De composities zijn onwaarschijnlijk sterk en bieden volop variatie, de alliage van rock, blues, folk en psychedelica is perfect, de melodielijnen zijn memorabel, de instrumentatie en zang van de bovenste plank. Led Zeppelin IV is kortom een klassieker in de ware zin van het woord.

Over de opzienbarende kwaliteiten van Jimmy Page, Robert Plant, John Paul Jones en John Bonham, de roemruchte geschiedenis van dit kwartet en dit prachtige album zijn tientallen boeken en duizenden artikelen geschreven. Daar hebben we niets aan toe te voegen. Daarom beperken we ons tot de muziek op de bonusschijf die erbij is gevoegd. De bonusdisc bevat alternatieve mixen van de albumnummers die zonder uitzondering uitstekend klinken, maar eigenlijk geen echte verrassingen bevatten. De instrumentale versies van The Battle Of Evermore en Going To California zijn onderhoudend, maar halen het toch niet bij de versie die uiteindelijk op het album verscheen. Het lijkt geen enkele twijfel dat de geluidskwaliteit van deze remaster superieur is aan die van het origineel uit 1971. De kwaliteitsverschillen met de eerdere remaster uit 1994 zijn al een stuk kleiner en voor de verschillen met de Japanse CD box uit 2003 heb je waarschijnlijk high end audio-apparatuur en nauwkeurige meetapparatuur nodig. De CDversie klinkt waanzinnig goed en dat voor een productie die al zo oud is. Menig album uit de 21e eeuw benadert niet eens de productionele kwaliteit van dit album. Ook in dat opzicht waren de Engelsen hun tijd ver vooruit. Luister maar eens naar die drums van Bonham bij de start van het slotnummer.

Deze remaster op CD is voorzien van het originele artwork. Gek genoeg bevat het boekje geen liner notes. Da’s toch vreemd gezien de tijd en energie die met name Jimmy Page in deze heruitgaven heeft gestoken. Robert Plant zei eerder dit jaar dat de heruitgaven in zijn ogen niets nieuws bevatten en daarin heeft de meester gelijk.

Led Zeppelin mag in de decennia erna in virtuositeit, onstuimigheid en variatie zijn overtroffen, in termen van klasse staan ze nog altijd op eenzame hoogte. Dit album is een monument dat in geen enkele collectie van een rockfan mag ontbreken.

Tracklisting Led Zeppelin IV:

 1. Black Dog
 2. Rock And Roll
 3. The Battle of Evermore
 4. Stairway To Heaven
 5. Misty Mountain Hop
 6. Four Sticks
 7. Going To California
 8. When The Levee Breaks

Bonus Disc

 1. Black Dog (Basic Track With Guitar Overdubs)
 2. Rock And Roll (Alternate Mix)
 3. The Battle Of Evermore (Mandolin/Guitar Mix From Headley Grange)
 4. Stairway To Heaven (Sunset Sound Mix)
 5. Misty Mountain Hop (Alternate Mix)
 6. Four Sticks (Alternate Mix)
 7. Going To California (Mandolin/Guitar Mix)
 8. When The Levee Breaks (Alternate UK Mix In Progress)


 1. Black Dog
 2. Rock And Roll
 3. The Battle Of Evermore
 4. Stairway To Heaven
 5. Misty Mountain Hop
 6. Four Sticks
 7. Going To California
 8. When The Levee Breaks
 9. Dazed And Confused