×

Recensie

World

26 maart 2014

La Caravane Passe

Gypsy For One Day

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Continental Records Services

Gypsy For One Day La Caravane Passe World 3 La Caravane Passe – Gypsy For One Day Written in Music https://writteninmusic.com

Eenzijdigheid van muziek kan La Caravane Passe bepaald niet verweten worden. Met balkaninvloeden, klezmer, chansons, techno en hiphop, swing en ska in de aderen hebben de liedjes van La Caravane Passe iets ontegenzeggelijk moderns terwijl tegelijkertijd de authenticiteit van de balkansfeer in de nummers duidelijk naar voren wordt gebracht.

De band legt humor in haar muziek en in haar teksten en, bovenal, kwaliteit en swing in de uitvoering. Voor de luisteraar die zijn talen spreekt, zijn de Franse woordspelingen en woordgrapjes extra amusant. Hoewel de humor zeker een stempel drukt op de muziek, is er zorgvuldigheid in de uitvoering van de nummers. Dat is merkbaar aan het spel van de bandleden, maar ook aan de samenwerking met gitaristen als Sanseverino en Stockelo Rosenberg.

Het vierde album van de spektakelformatie uit Frankrijk is wederom een rondtrekkend feest geworden. Elf oorspronkelijke nummers brengt de band rondom Toma Feterman op deze langspeler. In hoeverre het nodig was de nummers aan te vullen met remixen van een aantal van diezelfde nummers en sommige zelfs twee keer, dat is een vraag die misschien niet iedereen meteen even zeer aanspreken. In de oorspronkelijke uitvoering hebben de nummers al meer dan genoeg swing en humor om de aandacht van de luisteraar vast te houden. Toch, de uitvoeringen in de remixen maken de nummers wezenlijk anders en bovenal swingender en meer zomers nog. De instrumentale uitvoering van T’As La Touche Manouche’ met een glansrol voor Stockelo Rosenberg maakt het zeker tot iets anders omdat juist de gitaar centraal staat in deze uitvoering.

Wil je naast Gogol Bordello een band horen, die een combinatie brengt van balkanmuziek en moderne invloeden, dan ben je bij La Caravane Passe aan het juiste adres. Neem een verkoelend drankje bij de hand, wees erop bedacht dat je voeten onwillekeurig gaan bewegen en geef je over aan de balkanbeat van La Caravane Passe. 1. Rom à Babylone
 2. Gypsy for One Day
 3. I Wanna Be Your Slave
 4. T’as la touche manouche
 5. Saint Tropez [Trop aisé]
 6. Strip-Tease Burlesque
 7. Shouf la Chapka
 8. Faut du Slow’
 9. What to Do in Katmandou
 10. Rame dans l’métro
 11. L’homme de l’automne
 12. T'as la touche manouche [Instrumental]