×

Recensie

Electronic

10 januari 2011

Kraftwerk

Autobahn

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Kling Klang Records

Autobahn Kraftwerk Electronic Kraftwerk – Autobahn Written in Music https://writteninmusic.com

Autobahn (1974), het vierde album van uit Düsseldorf afkomstige Kraftwerk, betekende voor de Duitse elektronische band de doorbraak naar een internationaal publiek. Hun eerste 3 albums hadden vooral in het teken van experimenteren gestaan en met het conceptalbum Autobahn vonden ze hun eigen toegankelijker weg. Met een 3 minuten versie (een single cut) van het origineel 22.42 minuten durende titelnummer werd wereldwijd een dikke hit gescoord. Het maakte de band tot in Amerika populair.

Voordat het album werd gemaakt had de band geïnvesteerd in nieuwe apparatuur. Vooral de aanschaf van de Minimoog bleek voor het bandgeluid een grensverleggende aangelegenheid. Het instrument, speciaal als analoge synthesizer voor muziek maken ontwikkeld, gaf de muziek van Kraftwerk een meer organisch geluid mee. De ARP Odyssey, de EMS Synthi AKS en de zelf gemaakte drumcomputers maakten het Kraftwerk geluid op het album compleet. De studio van de legendarische engineer/producer Conny Plank in Keulen was de plek waar het album werd opgenomen.

Pronkstuk van het album is het titelnummer wat een ode is aan de A555, de eerste snelweg die Duitsland kent en die van Keulen naar Bonn loopt. Hij werd van 1929 tot 1932, zonder tussenpauzes aangelegd. De epische track, met zijn door een vocoder uitgesproken/gezongen tekst, is een trip door het Duits landschap, die in snelheid langs ons heen trekt en de monotonie die zo’n lange trip, met het vasthouden aan hoge snelheid, met zich meebrengt. De compositie beslaat de gehele eerste kant van het album.

De tweede kant van het album bevat 4 tracks: Kometenmelodie, wat in 2 gedeelten op het album staat, en Mitternacht zijn losjes gebaseerd op verhalen over de nacht. Afsluitcompositie Morgenspaziergang is de morgenstond in volle glorie, compleet met uit de synthesizer getrokken vogelgeluiden die uitmond in een repeterend thema van het beginstuk van het titelnummer.

Opvallend om te weten is dat uber Kraftwerk mannen Ralf Hütter en Florian Schneider op dit album versterking kregen van violist/gitarist Klaus Roder en percussionist Wolfgang Flur. Roder verliet Kraftwerk reeds voordat de opnamen waren beëindigd en zijn plek werd ingenomen door Karl Bartos. In die samenstelling ging de band vervolgens ook uitgebreid op wereldtour. Ontwerper van de simpele maar o zo sublieme albumhoes, Emil Schult schreef ook mee aan de teksten voor het titelnummer.

Autobahn bleek over de jaren een van de vele meesterwerken van het vooruitstrevende Kraftwerk. Vooral het titelnummer blijft een immer imponerende en verslavende track. De vinylversie van het album is nu in een fijne 180 grams versie verkrijgbaar.  1. Autobahn
  2. Kometenmelodie 1
  3. Kometenmelodie 2
  4. Mitternacht
  5. Morgenspaziergang