×

Recensie

Jazz

15 oktober 2019

Kneebody

Chapters

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Chapters Kneebody Jazz 4 Kneebody – Chapters Written in Music https://writteninmusic.com

Een nieuw avontuur op een Europees platenlabel levert gelijk een verrassend nieuw album op. Kneebody bracht dit voorjaar reeds de In Fire EP uit waarop vocalisten een prominente rol hadden. Op hun nieuwe album Chapters, opvolger van het twee jaar geleden verschenen Anti-Hero, trekken ze die lijn (gedeeltelijk) door.

Kneebody zag dit voorjaar bassist van eerste uur Kaveh Rastegar vertrekken en even leek de band in vertwijfeling of ze nog wel door zouden gaan. Maar drummer Nate Wood besloot om, multi-instrumentalist als hij is, naast zijn drumpartijen ook de baspartijen op zich te nemen en zodoende de band te ‘redden’. Ratsegar speelde voor het album nog wel een aantal tracks in, Wood neemt er drie voor zijn rekening.

Chapters is wederom een nieuwe stap voorwaarts voor de band. Juist omdat die gezongen tracks nu echt songs zijn en die het vernuftige ‘instrumentale’ geluid van de band zo beïnvloeden. Soms pakt dat goed uit, soms wat minder. Juist omdat Kneebody zulke geweldige muzikanten kent voelen de instrumentale composities zoveel fijner. Daarnaast moet een vocalist je aanspreken.

De instrumentale tracks zijn in ieder geval dik in orde weer. De titeltrack is bijvoorbeeld Kneebody in optima forma. Een band die heerlijk dik over een fantastische groove heen duikt en waarop ronduit geweldig gespeeld wordt. Ook albumopener Spectra laat uitstekend horen waar de band voor staat. Robuust en avontuurlijk. Al net zo ijzersterk is A Seaworthy Native, een fijn ingenieuze compositie waar ze de fascinerende link tussen jazz en electronic fabuleus uitbouwen. En hoe fantastisch is ook The Trip met zijn lekker opgefokte ritme (een geweldige Wood) en dito instrumentale solo’s. Kneebody in fascinerend goede vorm.

Vocalist Michael Mayo is een geschenk voor de band. Met zijn vloeiende stem sluit hij in What’s My Name naadloos aan op wat de band instrumentaal wil. Ook Becca Stevens weet van Wounds Let In The Light een optimale samenwerking te maken waarin alles wat de band zo goed maakt terugkomt. Hoewel als song opgezet is deze van deze structuur niet afhankelijk.

Bij Hearts Won’t Break gaat het echter nogal fout. Het van rock doortrokken stemgeluid van Josh Dion klinkt misplaatst. Het klinkt als een warrige rocktrack gespeeld door een rockende jazzband. When It All Comes Down, met Gretchen Parlato als vocaliste, is een wat slappe compositie die maar niet wil beklijven.

Chapters is een interessant nieuw Kneebody album. Uitdagend luistervoer en dat is altijd goed bij een band die niet van muzikaal stilzitten houdt. Dat de band zonder vocalisten op tour gaat komt misschien wel heel goed uit. Juist in de instrumentals bewijst de band steeds weer hoe ontzettend goed ze samen toch klinken.  1. Spectra
  2. What's My Name
  3. A Seaworthy Native
  4. Wounds Let in the Light
  5. Chapters
  6. Hearts Won't Break
  7. Ombré
  8. The Trip
  9. When It All Comes Down
  10. The Non-Profit Prince of Lexington