×

Recensie

Jazz

03 mei 2019

Kneebody

By Fire EP

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

By Fire EP Kneebody Jazz 3.5 Kneebody – By Fire EP Written in Music https://writteninmusic.com

Een vijf tracks tellende EP om de komst van het Amerikaanse Kneebody, na het vertrek van bassist Kaveh Rastegar tot kwartet omgebouwd, op het toonaangevende Britse platenlabel Edition Records te vieren, dat is een goed idee. En een flink verrassende EP ook nog eens.

Voor alle vijf de tracks werden vijf gasten gevraagd: vier vocalisten en één pianist. En daar blijft het niet alleen bij. Ook besloot de band om vijf songs van anderen te bewerken. Zo is de albumopener annex de titeltrack By Fire afkomstig van Hiatus Koyete, Sick Talk van Wye Oak, Black Hole Sun natuurlijk van Soundgarden, King Harvest onmiskenbaar van The Band en Hold on Longer van John Legend.

Zeer verrassende keuzes in songs dus die door de mannen van Kneebody, Ben Wendel (sax), Shane Endsley (trompet), Nate Wood (drums, elektrische bas) en Adam Benjamin (toetsen), fijn bewerkt zijn. Zo blijft Black Hole Sun, met DAWN als vocaliste, ingehouden, dus zonder de uitbarsting die we zo goed kennen. Het puur raken van die goddelijke melodieën zonder deze met kracht bij te zetten geeft de song iets vervreemdends en nieuw moois.

De titeltrack, met Michael Mayo als zanger krijgt de Kneebody make-over en ook Sick Talk met Becca Stevens is sterk. Nou ja, alles waar Stevens bij betrokken heeft is sowieso al interessant natuurlijk. En wat speelt de band geweldig lekker zeg. Perfecte match.

King Harvest, met Josh Dion zal gastzanger, krijgt een dwingende dance groove mee. Een groove die er natuurlijk al in zat met dat onnavolgbare bas spel van Rick Danko en door jazz geïnfecteerde maar door rock en country doortrokken drumspel van Levon Helm. De zang van Josh Dion kan me helaas dan weer niet raken. Maar ja, wie kan er tegen de zang van Richard Manuel op?

EP-afsluiter Hold On Longer is dan weer van een andere orde. Met Gerald Clayton (geboren in het Nederlandse Utrecht maar vanuit Los Angeles de jazz binnen gerold) als gastpianist wordt de ijzersterke zanglijn van de song nieuw leven ingeblazen.

Op de By Fire EP bouwt Kneebody zich uit tot nog toegankelijker jazzband. Een stijl die, gezien hun grote muzikale kwaliteiten, op hun naam en status de zalen nu echt helemaal zal gaan krijgen. De By Fire EP klinkt als een logische progressie, maar vergis je nooit met Kneebody. Met een nieuwe album , te verwachten in november, kan dat zomaar weer de geheel andere kant op gaan. En dat is zoals het hoort binnen de jazz.

Vooralsnog is de By Fire EP van Kneebody alleen digitaal verkrijgbaar.  1. By Fire
  2. Sick Talk
  3. Black Hole Sun
  4. King Harvest
  5. Hold On Longer