×

Recensie

Rock

09 november 2010

Kenny Wayne Shepherd Band

Live In Chicago

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Roadrunner

Live In Chicago Kenny Wayne Shepherd Rock 3.5 Kenny Wayne Shepherd Band – Live In Chicago Written in Music https://writteninmusic.com

Kenny Wayne Shepherd debuteerde in 1995 als zeventien jarige met Ledbetter Heights, verkocht meer dan een miljoen exemplaren en werd genomineerd voor een Grammy. Hoezo vlammende start? Shepherd, een autodidact op gitaar, continueerde zijn succes met Trouble Is… (1997) en Live On die elk de platinum status in de VS bereikten. Binnen vier jaar haalde hij met zes singles de top 10. In de rest van de wereld oogstte hij beduidend minder succes en wordt vooral Joe Bonamassa gezien als de nieuwe en jonge bluesheld.

In  2009 bracht hij het project 10 Days Out: Blues From The Backroads op de markt waarvoor hij door de VS reisde en speelde met stokoude bluesmuzikanten zoals Clarence Brown en Bryan Lee, Buddy Flett, B.B. King, John Dee Holeman, Etta Baker en nog een rits anderen waaronder de nog levende leden van de begeleidingbands van Muddy Waters’ en Howlin’ Wolf . De kritieken waren zo lovend dat Shepherd nu een liveplaat uitbrengt met slechts vijf eigen nummers en negen blues klassiekers. De sfeer op de plaat is ronduit fantastisch en roept herinneringen op aan de jaren zeventig live albums. De bluesklassiekers worden enthousiast uitgevoerd en menigmaal wordt Shepherd bijgestaan door blues veteranen als Hubert Sumlin, Willie “Big Eyes” Smith, Bryan Lee en Buddy Flett.

Echt verrassen doen die uitvoeringen overigens niet want daarvoor is het repertoire te bekend en simpelweg te vaak gespeeld. Het eigen materiaal van Shepherd bevalt veel beter en doet uiteraard veel minder gedateerd aan. Somehow, Somewhere, Someway is een prima start van het album, maar ook King’s Highway en Deja Voodoo swingen de pan uit. Eigenlijk is het jammer dat er niet meer eigen werk van Shepherd op staat, maar wellicht openen de uitvoeringen van blueskrakers deuren buiten de VS die tot op heden gesloten bleven. Shepherd staat op hetzelfde niveau als Bonamassa of Stevie Ray Vaughan en moet slechts iconen als Eric Clapton en Frank Marino voor zich dulden. Hoog tijd dat deze klasbak ook in Europa eens wat meer waardering krijgt.

Trackisting Live In Chicago:

 1. Somehow, Somewhere, Someway
 2. King’s Highway
 3. True Lies
 4. Deja Voodoo
 5. Sell My Monkey
 6. Dance For Me
 7. Baby Don’t Say That No More
 8. Eye To Eye
 9. How Many More Years
 10. Sick And Tired
 11. Feed Me
 12. Rocking Daddy
 13. Blue On Black
 14. King Bee


 1. Somehow, Somewhere, Someway
 2. King's Highway
 3. True Lies
 4. Deja Voodoo
 5. Sell My Monkey
 6. Dance For Me Girl
 7. Baby, Don't Say That No More
 8. Eye To Eye
 9. How Many More Years
 10. Sick And Tired
 11. Feed Me
 12. Rocking Daddy
 13. Blue On Black
 14. I'm A King Bee