×

Recensie

Pop

16 oktober 2013

Kathryn Williams

Crown Electric

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: One Little Indian

Crown Electric Kathryn Williams Pop 4.5 Kathryn Williams – Crown Electric Written in Music https://writteninmusic.com

Heart Shaped Stone, het visitekaartje van Kathryn Williams nieuwe album Crown Electric, is een van die wonderbaarlijke singles waarbij je gelijk de oren spitst. De melancholieke melodie, de prachtige strijkers en die lekker lome prachtstem maken het een van de allermooiste singles van dit jaar. Het album is al net zo fraai.

Ongelooflijk om te ontdekken dat de Britse Kathryn Willams met het prachtige Crown Electric alweer haar tiende album heeft gemaakt. Vrijwel onopgemerkt door de rest van Europa bouwde de in Liverpool geboren, maar in Newcastle woonachtige, Williams een opvallend oeuvre op. Van het in eigen beheer opgenomen debuut naar het voor een Mercury Prize genomineerde tweede album Little Black Numbers. En van de CD vol opvallende versie van kinderliedjes als The Crayonettes, een duo dat ze samen met punkrockster Anna Spencer heeft, haar samenwerking met John Martyn (ze zong mee op On The Cobbles) en Tom McRae tot haar twee laatste albums, Two (2008) en The Quickening (2010) die ze samen met producer Neill McCall maakte. Allemaal even indrukwekkend.

Met Crown Electric heeft ze het album gemaakt dat haar een plek in de eredivisie van de pop verschaft. Uit een bizar totaal van 60 songs werd de eerste selectie gemaakt en met 20 songs gingen Williams, producer McCall en een fijne groep muzikanten de studio in. De 13 songs die uiteindelijk op Crown Electric (genoemd naar het bedrijf waar Elvis, voor zijn vermaarde Sun sessies, nog voor werkte) terecht zijn gekomen behoren tot de beste en mooiste verzameling songs die je dit jaar gaat horen.

Het eerder genoemde Heart Shaped Stone is de perfecte albuminstap maar albumopener Underground en het daarop volgende Gave It Away zijn al net zo fraai. Sfeervol, rijk in melodie en arrangement en buitengewoon sterk gezongen. Ook songs als het rocky Count, het door fijne trompet opgesierde Out Of Time, Green (die strijkers!!!), het geweldig gezongen Darkness Light, het samen met goede vriend Ed Harcourt gezongen, hemelse Morning Twilight en Seguins, met Harcourt op piano, zijn belachelijk mooi.

Crown Electric is een van die albums die je ongemerkt dagenlang draait en steeds weer opnieuw ontdekt. Williams’ prachtige songs en stem en die prachtige strijkers verdienen een heel groot publiek. Prachtplaat!!

Tracklisting Crown Electric:

 1. Underground
 2. Gave It Away
 3. Heart Shaped Stone
 4. Count
 5. Out Of Time
 6. Monday Morning
 7. Darkness Light
 8. Picture Book
 9. Morning Twilight
 10. Arwen
 11. Tequilla
 12. Sequins
 13. The Known