×

Recensie

Jazz

08 augustus 2017

Karin Krog

The Many Faces of Karin Krog (boxset)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Odin

The Many Faces of Karin Krog (boxset) Karin Krog Jazz 4 Karin Krog – The Many Faces of Karin Krog (boxset) Written in Music https://writteninmusic.com

Karin Krog, de Noorse grand lady in jazz, is afgelopen mei alweer 80 jaar geworden. Haar rijke muzikale carrière is vorm gevat in een 6 CD’s tellende box set die de duidelijke titel The Many Faces of Karin Krog heeft meegekregen.

Vanaf 1967 was Krog prominent in de Noorse jazz aanwezig en niet veel later wist ze ook de wereldpodia te veroveren. Ze switchte over de jaren net zo gemakkelijk van ragtime naar avant-garde en van big band naar stem en electronics, ze wilde zoveel mogelijk de grenzen van haar muzikale mogelijkheden verkennen. Dat leverde een intrigerende muzikale carrière op die vanuit de jazz de nieuwe muziekwereld indook.

The Many Faces of Karin Krog werd door haar zelf samengesteld en geeft een prima beeld van wat ze over de decennia gedaan heeft. En de samenwerkingen die ze heeft gedaan, van Dexter Gordon en Clark Terry tot aan John Surman tot aan de NDR Bigband zijn indrukwekkend te noemen. Maar we moeten niet vergeten dat ze samen met Jan Garbarek, Arild Anderson, Jon Christensen en Terje Rypdal de Noorse jazz vanaf de midden jaren zestig internationaal een gezicht gaf.

Het is mooi om op de uitgebreide box set te horen dat haar stem er over de jaren alleen maar mooier op geworden is. Juist omdat ze zowel kleine groepen muzikanten en dan weer orkesten om zich heen verzamelde kon ze haar stem steeds weer op andere manieren laten horen. En omdat ze steeds weer iets anders wilde, van iets kleins voor een beperkt publiek naar groots klinkend werk voor het grote publiek, bleef ze onder ieders belangstelling staan.

The Many Faces of Karin Krog is een uitstekend samengesteld box set waarop alle kanten van Krogs muzikaliteit tot hun recht komen. Haar experimenten binnen de jazz als haar vocale ontdekkingstochten binnen de Egyptische en Indiase muziek dus net zo goed als haar werk alleen zingend met de piano als begeleiding.

Onderverdeeld in The Art of Duo, Singing The Blues, With The Big Bands, New Paths, All Sorts en From The Songbooks wordt haar langdurende carrière fraai uitgelicht in verschillende facetten. Met elke deel precies in de sfeer waar je zin in hebt of waar je interesse ligt. Met in totaal meer dan zestig opnamen is het een zeer rijk gevuld overzicht die van Krog een nog groter fenomeen maakt dan ze in haar leven al is.

Tracklisting The Many Faces of Karin Krog (boxset):

  • CD 1: The Art Of Duo
  • CD 2: Singing The Blues
  • CD 3: With The Big Bands
  • CD 4: New Paths
  • CD 5: All Sorts
  • CD 6: From The Songbooks