×

Recensie

Eigentijds

07 mei 2022

Karen Willems

Grichte

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: W.E.R.F. Records

Grichte Karen Willems Eigentijds 4.5 Karen Willems – Grichte Written in Music https://writteninmusic.com

Immer blijven (onder)zoeken en ontdekken, dat is het levensmotto van Karen Willems, de uit Maldegem afkomstige muzikante/componiste. Haar nieuwe (dubbel)plaat Grichte is daar wederom een fascinerend inkijk in. Met één plaat als soloproject en een tweede in bandvorm zet ze uitdagend uit.

Grichte is een muzikale ontdekkingstocht van persoonlijk aard die een oorsprong had in de vier tapes vol muziek die Willems in 2020 uitbracht onder de namen Grondwerken Willems, Seslerde, Bentillse Berber en Schreve. Met de pandemie daarop volgend, met heel veel tijd aan haar zijde, verkreeg ze inspiratie om nog veel meer muziek te maken en haar muzikale zoektocht flink wat verder op te rekken.

Vooral bekend als percussioniste/drummer, heeft Willems haar sporen in verschillende bands (waaronder Zita Swoon) en op eigen kracht dubbel en dik verdiend. Ze is een indrukwekkend en origineel percussioniste én een zichzelf immer uitdagend componiste. In een blend van avontuur, eerlijkheid, openheid en heel veel drive maakt ze op Grichte een duidelijk stap ‘in haar niet aflatende zoektocht naar zichzelf’ die ze eerder Terre Sol noemde.

De eerste plaat is Willems alleen, maar dan wel in vele gedaanten. Het is een opzienbarend en weelderige reeks aan verbindende composities waarbij Willems in de Dunk!studios, midden in de Zottegemse velden, een fascinerend palet aan kleuren en sferen oproept. Met een enorm arsenaal aan instrumenten en ‘dingen die geluid fabriceren’ opgenomen en gecombineerd met field-recordings en vrije zang, is het een uitdagende luisterervaring.

De composities in het eerste ‘solo’ deel, moeiteloos aan elkaar vastgeknoopt in avontuur en vrijheid, brengen een impressionistische sfeer teweeg die bij elke beluistering nieuwe gevoelens oproept. Een uitermate intrigerende ervaring.

Het tweede gedeelte van de plaat verbindt ze haar krachten met die van blazers Vincent Brijs, Marc De Maeseneer en John Snauwaert, waardoor een robuustere meer aardse sfeer ontstaat. Wederom uitdagend en avontuurlijk, dat is nu eenmaal waar Willems voor staat, en veel steviger van opzet.

Waar juist op het eerste gedeelte van het album weinig percussie te horen is knalt Willems hier af en toe even heerlijk uit de bocht. Juist door vrije, soms lekker uitbundige aan Jaimie Branch’ Fly or Die verwante, zang over drums en blazers heen te slingeren ontstaat een opwindend geheel waar heel slecht aan te ontsnappen valt.

Met nog wat extra medewerking van Frederik Croene, Glen Steenkiste en Jürgen Augusteyns ontstaat op de tweede helft van de plaat een volledige ommekeer van wat we aan impressionisme op het eerste deel hebben gehoord. Vanuit vrije jazz opgezette en met de kracht van rock voortduwende stukken die weliswaar al net zo zoekend en uitdagend klinken. Meesterlijk.

Willems besloot de twee muzikale kanten aan elkaar te verbinden en de titel Grichte mee te geven. Een woord uit het dialect dat afkomstig is uit het Meetjesland (de regio in het noordwesten van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen tussen de steden Gent en Brugge) en wat geluid, geruis en kabaal betekent. Beter had deze muziek niet omschreven kunnen worden al kunnen daar ook intrigerend, uitdagend en emotievol moeiteloos aan toegevoegd worden.

Grichte is een uitbundig en vrij meesterstuk.

 

Grichte tour:

10 Juni, Karen Willems Terre Sol Solo: 0.666 – Oostende18 Juni, Karen Willems Terre Sol Solo: Houtnacht – Haarlem19 Juni, Karen Willems Terre Sol Solo: Grambacht – Mechelen19 Juli , Karen Willems Terre Sol Solo: Valkhof Festival – Nijmegen6 Aug, Karen Willems Terre Sol Solo: Serrenklanken – Hoeilaart13 Aug, Karen Willems Terre Sol Four: Jazz Middelheim – Antwerpen30 Sept, Karen Willems Terre Sol Four: Amok Festival – Brugge 1. De lichte in Zottegemse velden
 2. Ennio
 3. Zingende winden vergaan
 4. Letterkouter
 5. De Stinker en de Blinker
 6. Schijfjes van plezier
 7. Uit ritme
 8. Andere Routes
 9. Kklangs
 10. Solina Song
 11. Cilio
 12. Reset
 13. Van Roodkapje naar de Woestijn
 14. Tsjien Tsjan
 15. Secret Of The Soul 03:31
 16. Hold On
 17. Ben Vrackie
 18. Honking For Love.
 19. More Than A Station