×

Recensie

Jazz

13 november 2021

Kaidi Tatham

An Insight To All Minds

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: First Word Records

An Insight To All Minds Kaidi Tatham Jazz 4 Kaidi Tatham – An Insight To All Minds Written in Music https://writteninmusic.com

Iedereen die in 2008 het geweldige album In Search of Hope van de Britse toetsenman Kaidi Tatham hoorde weet dat je alles wat deze man maakt optimaal in de gaten moet houden. An Isight To All Minds is een geweldige luistertrip, heerlijk balancerend tussen jazz, electronic, funk, hiphop, fusion, Latin en wat al niet meer.

In Search Of Hope, zijn solodebuut was een album geheel in andere sferen als de muziek die hij met zijn vrienden van Bugz In The Attic maakt. Nog dichter bij de jazz, diep duikend in de electronic, funk, r&b en soul. Over de jaren (zijn productiviteit op eigen naam is de laatste jaren gelukkig wat groter) heeft hij daar nog weer tal van nieuwe muzikale invloeden aan toegevoegd. Muzikale veelvraat als hij is.

An Insight To All Minds is een verrukkelijke trip ingedeeld in 15 tracks, schetsen van tracks en interludes. Volledig door hemzelf ingespeeld en in een heerlijke muzikale diversiteit opgezet. De jaren zeventig jazz, met zijn rijke schakeling naar rock en Latin, blijft een belangrijke inspiratie en uitgangshoek maar ook de broken beats, die hij met de Bugz al definieerde, verwerkt hij in zijn tracks.

Tatham is een kunstenaar met geluiden en sferen en warmbloedige klanken. Niets is voorspelbaar op An Insight To All Minds. Hij laat je steeds weer in nieuwe muzikale werelden ronddwalen. Van de meest coole jazz meets r&b meets hiphop via aan het legendarische Azymuth verwante Latinjazz naar avontuurlijke electronic trips.

Op An Insight To All Minds trekt Tatham ons, net als de astronaut op de hoes vanuit de ruimte toekijkend/zwevend, zijn fascinerende muzikale wereld in. Een wereld vol muzikale warmte en avontuur waarin ik nu eens niet met tracktitels ga strooien maar die je in één heerlijk muzikale trip in je op moet nemen. Verrukkelijk. 1. Try N Follow
 2. Intergalactic Relations
 3. Interlude
 4. Carry It Mongo Man
 5. Chungo
 6. Insight To All Minds
 7. Nah Top Yuh Noise
 8. DSXSWC
 9. Rodney
 10. Rain
 11. Could It Be
 12. Interlude 2
 13. Stro Kyat
 14. Tek Care
 15. Enjoy Life