×

Recensie

Electronic

20 oktober 2012

Junkie XL

Synthesized

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: JXL Recordings

Synthesized Junkie XL Electronic 3 Junkie XL – Synthesized Written in Music https://writteninmusic.com

Tom Holkenborg was de afgelopen vijf, tien jaar drukdoende met productiewerk voor anderen en het leveren van muziek bij games. Zo bouwde hij een indrukwekkend netwerk op en kon hij op zijn vorige albums regelmatig illustere gastvocalisten presenteren.

Op de hoes van dit Synthesized zien we Holkenborg zonder gezicht. Dit zou wel eens een teken aan de wand kunnen zijn. Zou alle arbeid naast zijn eigen muziek hem van een muzikale indentiteit hebben beroofd?

Bij eerste beluistering van dit album ben je geneigd deze vraag met een volmondig ‘ja’ te beantwoorden. Synthesized is een lekker voortmacherend album met een climax hier en een tripmoment daar, een licht verteerbare staalkaart van alles wat de afgelopen tien jaar scoorde in de dance. De referenties naar (synthetische) drugs die over een aantal nummers hangen lijken je zelfs nog verder terug in de tijd te willen voeren. De toch niet misselijke staat van dienst van Holkenborg in de jaren tachtig en negentig hoor je echter nergens terug; wat meer diepgang en muzikaliteit had geen kwaad gekund.

Tussen alle lekkere maar oppervlakkige (spacey) tracks door weet Holkenberg zich nog wel een aantal keer te onderscheiden. Leave Behind Your Ego, met de hypnotiserende stem van Timothy Leary, is een soort spookachtige new skool breaks-track die zijn momenten heeft. De stevige titeltrack van het album is bijna schaamteloos poppy en gelikt (“Your love for me is synthesized”) maar het werkt. Curt Smith (ex-Tears For Fears) voegt nog wat meer persoonlijkheid aan het album toe, al kan hij When Is Enough Not Enough niet echt naar een hoog plan tillen. De break in het nummer mag er echter wezen. Alsof Jean Michel Jarre hier een vinger in de pap heeft gehad.

Verderop laveert Holkenborg van meer spooky club music (Twilight Trippin) naar wat rockgeoriënteerd werk: de clash van stijlen in Love Machine blijft hangen en het uitgelaten Gloria, een samenwerking met het Noorse Datarock en losjes gebaseerd op de klassieker van Them, hakt er nog meer in. “Best morning glory ever!!”. Het instrumentale Bonzai zou een New Order-kliekje kunnen zijn en met Klatshing! duiken we meer de trance-hoek in. De dikke basslicks van Kill The Band (een track met Joost van Bellen) brengen een welkom postpunk-element, alhoewel het ruimtelijke geluid het nummer geen goed doet. De Chemical Brothers weten in dit soort situaties toch net even beter de juiste toon te vinden.

Synthesized sluit af met tijdloze ambient, een reis door tijd en ruimte. Na vijf minuten opbouw is het lift off en zweven we nog een aantal minuten lekker door naar het einde van een plaat die je kort kunt omschrijven: prettig en aanstekelijk. Niets meer, niets minder. Synthesized is een lekkere danceplaat, maar een tikje gezichtsloos.

Traklisting Synthesized:

 1. Take Off On Molly’s E
 2. Off The Dancefloor
 3. Leave Behind Your Ego
 4. Synthesized
 5. When Is Enough Not Enough
 6. Twilight Trippin
 7. Love Machine
 8. Gloria
 9. Bonzai
 10. Klatshing!
 11. Kill The Band
 12. The Art Of Luxurious Intergalactic Time Travel


 1. Take Off On Molly's E
 2. Off the Dancefloor (Featuring Isis Salam)
 3. Leave Behind Your Ego (Featuring Timothy Leary)
 4. Synthesized
 5. When Is Enough Not Enough (Featuring Curt Smith)
 6. Twilight Trippin
 7. Love Machine (Featuring Tommie Sunshine)
 8. Gloria (Featuring DATAROCK)
 9. Bonzai
 10. Klatshing!
 11. Kill the Band (Featuring Joost Van Bellen)
 12. The Art of Luxurious Intergalactic Time Travel