×

Recensie

Jazz

19 februari 2019

Julian Lage

Love Hurts

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Mack Avenue

Love Hurts Julian Lage Jazz 3 Julian Lage – Love Hurts Written in Music https://writteninmusic.com

Meestergitarist Julian Lage is alweer terug met een nieuw album. Love Hurts is de snelle opvolger na het vorig jaar verschenen Modern Lore.

Dat alles altijd om Lage draait maakt de samenstelling van zijn bands duidelijk. Zijn band kent geen vaste waarden, al werkte hij wel een aantal keren bij opnamen samen met de geweldige bassist Scott Colley. Voor zijn nieuwe album Love Hurts vroeg hij echter de ook al zo bijzonder goede Jorge Roeder, momenteel een van de meest gevraagde bassisten binnen de jazz. Op drums vinden we Dave King die, met The Bad Plus even op pauzestand, even alle ruimte heeft.

Met Roeder en King als ritmetandem brengt Lage een jaar na zijn fraaie voorganger Modern Lore dus alweer een nieuw album uit. En het album begint met composities als In Heaven en Ornette Colemans Tomorrow Is The Question gelijk erg lekker. Lage speelt losjes en virtuoos, wat rafelig ook, en King en Roeder leggen daar een meer dan geweldige basis onder. Met het sterke The Windup, inderdaad de Keith Jarrett compositie, gaat het album vervolgens fraai verder.

Met de titeltrack gaat het daarna een beetje fout. Natuurlijk heeft die vermaarde Nazareth-wereldhit een onmiskenbare zeikerigheid in zich en met de manier waarop Lage deze song interpreteert doet hij precies hetzelfde. Hij krikt met een solo de uitvoering nog een beetje op maar dat mag niet echt baten. Pure braderiejazz. Met het mooie In Circles trekt het trio de boel gelukkig weer recht. En met hun fijne interpretatie van Keith Jarrett’s Encore (A) al net zo.

Het lekker groovy Lullaby en het sterke Trudgin’ zijn daarna weer ijzersterke tracks en met hun uitvoering van het alom bekende I’m Getting Sentimental Over You ontwijkt Lage mooi alle clichés. Zonde dat het album dan weer eindigt met Roy Orbisons Crying. Natuurlijk heeft die song, zonder de geweldige stem van Orbison, al net zo iets zeikerigs als Love Hurts en Lage’s spel helpt dat idee niet echt de wereld uit. Ondanks het pittiger einde.

Zo is Love Hurts een wat merkwaardig Lage album geworden. Aan de ene kant hoor je de grote kwaliteiten van de gitarist en zeker ook van zijn trio aan de andere kant zijn die twee popsongs wel heel erg slecht gekozen. Ze verzieken de sfeer met de andere, wel heel goede tracks.  1. In Heaven
  2. Tomorrow Is The Question
  3. The Windup
  4. Love Hurts
  5. In Circles
  6. Encore (A)
  7. Lullaby
  8. Trudgin'
  9. I'm Getting Sentimental Over You
  10. Crying