Julian Cope – Saint Julian (Deluxe
Julian Cope –Saint Julian (deluxe edition)
Met twee verrassende meesterwerken, nadat het invloedrijke Teardrop Explodes uit elkaar was gevallen, bouwde Julian Cope solo een welhaast legendarische status op. Met het zeer toegankelijke Saint Julian begon hij ook heel veel albums te verkopen.
Met Island als nieuw platenlabel (na met Teardrop Explodes en solo albums bij Phonogram uitgebracht te hebben) en een nieuwe manager knipte Cope zijn haar af, schafte zich een leren broek en jack en een ‘Godlike rockgod’ alias aan en schreef de meest toegankelijke songs die hij ooit geschreven had. Met gitarist Donald Ross Skinner, drummer Chris Whitten en bassist James Eller (met wie Cope op het tweede Teardrop Expolodes album Wilder samen had gespeeld) en Cope zelf op zang en rhythm gitaar had hij vervolgens de band die hij graag wilde.(Cope speelt op het album trouwens ook keyboards onder het alias Double DeHarrison).
Met Ramones Ed Stasium werden de eerste succesvolle opnamen gemaakt. De eerste zeer aanstekelijke single World Shut Your Mouth werd gelijk de grootse solo hit uit Cope’s carrière. (Opvallend in deze was dat de single de titel had van Cope’s eerste soloalbum waar de song niet op te vinden was). Ook de songs Pulsar en Spacehopper werden in de sessies met Stasium opgenomen. Voor de rest van de Saint Julian songs werd producer Warne Livesey aangetrokken die de songs een aanstekelijk dynamische sound meegaf.
Maar het was Cope zelf die met zijn meest krachtige en compacte songs de grote kracht achter het albums was. Met songs die sterke herinneringen oproepen aan de eerste Teardrop Explodes plaat Kilimanjaro en de meest toegankelijke songs van soloalbums World Shut Your Mouth en Fried (bieden uitgebracht in 1984) is Saint Julian een zeer aanstekelijke collectie songs. Vooral omdat de band rockt en Cope laat horen een van de allerbeste zangers van de jaren 80 te zijn. Sommige van de songs waren trouwens al veel eerder geschreven. Het sterk aan Teardrop herinnerende Screaming Secrets werd inderdaad ook voor die band geschreven maar haalde nooit een Teardrop album. Spacehopper werd zelfs al voor de Teardrop Explodes tijd geschreven toen Cope nog met Ian McCulloch (Echo & The Bunnymen) en Pete Wylie (Wah!) de Crucial Three vormde. Op Saint Julian passen ze echter uitstekend.
Albumopener Trampoline, Shot Down, het zeer aanstekelijke Eve’s Vulcano (Covered In Sin), het heerlijk rockende Spacehopper, Planet Ride, Saint Julian (met een Engelse hoorn spelende Kate St.John, de vrouw die een absolute glansrol had op Cope’s voorgaande solo albums) en de fraaie albumafsluiter A Crack In The Clouds maken Saint Julian een heerlijk dynamisch album dat in 1987 terecht veel los maakte. Vooral toen de uitstekende band rond de wereld toerde en Cope met zijn microfoonstandaard, waar hij, via speciaal aangebrachte treden, in kon klimmen, extra indruk maakte.
De extra CD die in de Saint Julian (deluxe edition) is bijgesloten werd door Cope zelf samengesteld en bevat alle b-kanten van de singles die van Saint Julian getrokken werden (World Shut Your Mouth, Trampoline en Eve’s Vulcano (Covered in Sin)). IJzersterk zijn daarvan I’ve Got Levitation, Disaster en de Pere Ubu cover Non-Alignment Pact. Daarnaast zijn er remixen van de singles van het album op te vinden. De Trouble Funk remix van World Shut Your Mouth is classic! De tracklisting van deze CD komt trouwens op de geweldige Spacehopper – Annexe na, volledig overeen met het reeds eerder op CD te verkrijgen The Followers Of…..
Saint Julian (Deluxe edition):
CD1:
- Trampoline
- Shot Down
- Eve’s Volcano
- Spacehopper
- Planet Ride
- World Shut Your Mouth
- Saint Julian
- Pulsar
- Screaming Secrets
- A Crack in the Clouds
CD2:
- I’ve Got Levitation
- Umpteenth Unnatural Blues
- Disaster
- Warwick the Kingmaker
- Non-Alignment Pact
- Mock Turtle
- Almost Beautiful Child (I & II)
- Transporting
- Trampoline (Warne Out Mix)
- World Shut Your Mouth (Trouble Funk Mix)
- Pulsar Nx (Live)
- Shot Down (Live)
- Eve’s Volcano Covered in Sin/Vulcano (Lungo 12″ Remix)
- Spacehopper – Annexe