×

Recensie

Roots

27 november 2018

Josephine Foster

Faithful Fairy Harmony

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Fire Records

Faithful Fairy Harmony Josephine Foster Roots 3.5 Josephine Foster – Faithful Fairy Harmony Written in Music https://writteninmusic.com

Josephine Foster’s nieuwe album Faithful Fairy Harmony heeft vrijwel geen raakvlakken met de huidige tijd, op Challenger na waarschijnlijk, alsof je ergens een oude tape terugvind, van voor zelfs de Eerste Wereldoorlog. Folk van vervlogen tijden, zelfs de opnametechniek doet oud aan. Ook de keuze van de instrumentatie is anders dan gemiddeld. Tja, wat hoor je dan precies? Moeilijk te zeggen, maar laten we het beschrijven als een trektocht door verschillende Amerikaanse staten, waar op zoek wordt gegaan naar vergeten cultuurelementen van wel bekende muzikale stromingen. Een eigenaardige mix tussen Folk, Country en zelfs Musical achtige stukken, waar de dromerige stem van Josephine Foster een hoofdrol vertolkt.

Terug naar de realiteit, de zangeres is zelfs een jaar jonger dan schrijvende, maar lijkt een volle gewichtige rugzak met levenservaringen mee te dragen. Een oude geest in een relatief gezien jong lichaam. Deze Amerikaanse singer-songwriter is geboren in Colorado, de staat bekend om de vele bergen en uitgestrekte vlaktes. De vertelster is op zoek gegaan naar de juiste muzikale klanken die bij haar eigenzinnige vocalen passen. Voor een vrouw heeft ze een stem die zich onderscheid van anderen. Ondanks de veelal hoge uithalen, zit er ook een aparte, niet te plaatsen diepte in haar geluid. De muzikale basis wordt gevormd door gitarist Victor Herrero, pedal steel gitarist Chris Scruggs, bassist Jon Estes en Gyða Valtýsdóttir op cello. Zelf is Foster verantwoordelijk voor de overige gitaarpartijen, harp, piano (de hoofdrol op The Peak Of Paradise), en orgel. Hoor je dan nog instrumenten terug die niet genoemd zijn, dan worden deze door leden van de folky rockband The Cherry Blossoms ingespeeld , waarmee ze in 2007 zelf een album opnam.

Het basisuitgangspunt is folk, maar daaraan koppelt ze meerdere muzikale stijlen, en stelt ze haar eigen Songbook samen. Waarom de traditionals tot aan het bot afkluiven en reproduceren? Als je een goed gerecht in een sterrenrestaurant hebt geconsumeerd, breng je de resten toch ook niet naar de keuken, met het verzoek aan de kok om hier een nieuw gerecht van te maken. Dit is allemaal een stuk gedurfder, en uiteraard valt niet alles even geslaagd uit, maar er staat meer dan genoeg genietbaars tussen.

Soothsayer Song heeft iets van een klassieke Disney song. De harp geeft het een kindvriendelijke dimensie, en zou prima passen op een soundtrack van een oudere tekenfilm of aan het einde van een musical. Het laatste stuk is bijna vrolijk te noemen, al klinkt de zang ook wat angstaanjagend. Nee, niet alle sprookjes lopen goed af. Met A Little Song gaat ze meer de diepte in, gericht voor in een rokerige (al weet ik niet of deze in de huidige tijd nog bestaan) chique nachtclub, uitgevoerd door een onopvallende jazz pianiste. Inderdaad klein en kwetsbaar. Bij Pearl In Oyster overheerst het gevoel op bezoek te zijn, ergens in een lege kathedraal, waar ooit de deuren wijd open stonden, en waar je nu alleen op afspraak binnen mag komen. Force Divine en is country, maar dan op een folky way gespeeld, wat later nog beter tot zijn recht komt bij Indian Burn, al zit Foster vocaal wel over het randje.

De warme tracks met orgel begeleiding springen er voor mij wel boven uit. Met een paar vingeraanrakingen en door de lucht die zich door de pijpen vermengt, heb je het vermogen om met het spaarzame zuurstofgehalte een hele ruimte sfeervol te vullen zodat het min of meer een wordt. Shepherd Moon of Starry Height en het prachtige grimmig opbouwende Lord Of Love zijn de beste voorbeelden, je hoort het instrument gewoon ademen. Deze en ook All Pales Next to You met de spookachtige begeleiding, die een soortgelijk heerlijk gevoel geeft, zijn de muzikale krachtpatsers hier. Faithful Fairy Harmony is qua speelduur met ruim 75 minuten, en maar liefst 18 tracks wel aan de lange kant. Niet alles weet even sterk te overtuigen, een amputatie van de minder geslaagde songs zou een sterker geheel vormen. Ook omdat Foster stemtechnisch erg vaak de hoogte opzoekt, roept dat af en toe ook wat irritaties op. 1. Soothsayer Song
 2. A Little Song
 3. The Virgin Of The Snow
 4. Pearl In Oyster
 5. Benevolent Spring
 6. Force Divine
 7. All Pales Next To You
 8. Lord Of Love
 9. Eternity
 10. Indian Burn
 11. The Peak Of Paradise
 12. Adieu Color Adieu
 13. Pining Away
 14. Challenger
 15. I Was Glad
 16. Shepherd Moon Of Starry Height
 17. Little Lamb
 18. Faithful Fairy Harmony