×

Recensie

Jazz

27 maart 2015

José James

Yesterday I had The Blues

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

Yesterday I had The Blues José James Jazz 4 José James – Yesterday I Had The Blues Written in Music https://writteninmusic.com

Het nieuwe album van José James is een ode aan Billie Holiday, een van zijn grote invloeden en een van de redenen waarom hij jazz-zanger werd.

In het 100ste geboortejaar van Billie Holiday zijn er een flink aantal jazzmuzikanten die een ode aan de jazzheldin geven. José James zocht een geweldige groep muzikanten om zijn grote liefde voor Holiday mee te delen. Met Jason Moran op piano, Eric Harland op drums en John Patitucci op bas heeft hij een absolute droomband te pakken.

Het spelplezier en de klasse van de muzikanten biedt James dan ook een prachtige mogelijkheid om wederom te laten horen dat hij een van de allermooiste stemmen heeft die de tegenwoordige jazz kent. De uitvoeringen van de door Holiday zo vermaard gemaakte standards krijgen dan ook prachtige bewerkingen mee en met Good Morning Heartache, Lover Man, I Though About You, God Bless The Child en een erg mooie acapella Strange Fruit als hoogtepunten.

Hoe anders als voorganger While You Were Sleeping van vorig jaar, voelt Yesterday I Had The Blues, net als het prachtige American Standards-album For All We Know met Jef Neve uit 2010, veel meer dan als een ‘tussenalbum’. Het is een oprechte en warmbloedige liefdesverklaring aan de vrouw die binnen de muziek het allerbelangrijkst voor hem is geweest.  1. Good Morning Heartache
  2. Body And Soul
  3. Fine And Mellow
  4. I Thought About You
  5. What A Little Moonlight Can Do
  6. Tenderly
  7. Lover Man
  8. God Bless The Child
  9. Strange Fruit