×

Recensie

Alternative

30 mei 2014

José James

While You Were Sleeping

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Blue Note

While You Were Sleeping José James Alternative 4.5 José James – While You Were Sleeping Written in Music https://writteninmusic.com

Dat José James muzikaal niet bepaald stil zit bewijst zijn nieuwe album While You Were Sleeping. Het is een echt groepsalbum met songs geworden.

Vanaf zijn debuutalbum The Dreamer, wat een spannende mix van jazz en coole hiphop liet horen en het tweede BlackMagic een meer een Electronic geluid, vond hij in samenwerking met pianist Jef Neve op For All We Know, een album gevuld met fijne American Standards, weer de pure jazz terug. Met het in volledige vrijheid gemaakte No Beginning No End, wat na de opnamen gelijk onderdak kreeg bij Blue Note, keerde hij terug naar de coole jazzvorm van zijn debuut.

Met While You Are Sleeping vervolgt hij gedeeltelijk de weg die hij met de meer songgerichte composities op No Beginning No End insloeg. Opvallend hierbij is dat de nieuw aan zijn band toegevoegde gitarist Brad Allen Williams een opvallende hoofdrol heeft gekregen. Gelijk met openingstrack Angel komen zijn gitaarerupties lekker stevig binnen en ook een song als Anywhere U Go drijft op stevige riffs. De geweldige keyboardspeler Kris Bowers, bassist Solomon Dorsey en de lekker vet drummende Richard Spaven laten hun spel er naadloos op aansluiten.

While You Were Sleeping is een spannend nieuw album voor James geworden waarop hij wederom volop experimenteert met de muziek die hij bewondert. Hoewel jazz in alle songs blijft doorklinken, al is het maar in zijn stem, is het album duidelijker meer alternative dan jazz. Vooral door de dikke lagen rock en Electronic die door de songs vervlochten zijn. Het album stuitert dan wel van de ene naar de andere stijl maar imponeert desondanks in coherentie. Van het excellente, in ritme heerlijk onnavolgbare U r the 1, het erg fraai ingetogen titelnummer, het met strijkers opgesierde 4 Noble Truths, het samen met de geweldige Becca Stevens gezongen Dragon, het op een dikke baslijn gedreven Without U of het ongelooflijk mooie XX overtuigt While You Were Sleeping optimaal. Met trompettist Takya Kuroda als gast op de Al Green track Simply Beautiful sluit het album fraai af.

While You Were Sleeping ademt daarmee de zoektocht die James de afgelopen jaren heeft gemaakt langs jazz, soul, hiphop en Electronic. James heeft als geen ander door dat muziek maken jezelf uitdagen betekent. Met de geweldige songs die While You Were Sleeping herbergt, mogen wij daar vreselijk blij mee zijn. Hoewel een volledig ander album dan voorganger No Beginning No End, is ook While You Were Sleeping een excellent José James album.

Jose James geeft ter gelegenheid van zijn nieuwe album op dinsdagavond 3 juni een concert in de Oosterpoort, Groningen en op donderdagavond 5 juni in het Concertgebouw in Amsterdam. 1. Angel
 2. U R The 1
 3. While You Were Sleeping
 4. Anywhere U Go
 5. Bodhisattva
 6. 4 Noble Truths
 7. Dragon
 8. Salaam
 9. Without U
 10. EveryLittleThing
 11. xx
 12. Simply Beautiful