×

Recensie

Jazz

28 januari 2008

Jose James

The Dreamer

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

The Dreamer Jose James Jazz 5 Jose James – The Dreamer Written in Music https://writteninmusic.com

Als er een nieuwe grote held dit jaar volledig tot volle wasdom gaat komen is het jazz zanger Jose James. Zijn debuutalbum The Dreamer is indrukwekkend.

Afkomstig uit Brooklyn ,New York werd hij afgelopen jaar ontdekt door Gilles Peterson en gelijk getekend voor zijn Brownswood label. Bij de diverse DJ gigs en de Worldwide radio shows van Gilles werd James al gepresenteerd maar de Brownswood roadshow die de laatste maanden van 2007 door Europa trok (Paradiso had een legendarische Brownswood avond met James en ook met Soil & Pimp Sessions en het Elan Mehler trio op vrijdag 26 oktober 2007) was James in volle glorie te zien en te horen. Op die tour begeleid door het Elan Mehler trio viel de prachtige stem van James ongelooflijk op. Zijn soms bijna tegen rap aanleunende jazz voordracht heeft exact het juiste timbre en James heeft daarmee een volledig eigen sfeer en stijl te pakken.

Op zijn debuutalbum The Dreamer maakt James alles waar wat hij op basis van zijn live performance reeds aan verwachtingen had opgeworpen. De juiste muzikanten, de juiste sfeer en de juiste songs, het is niet iedereen gegeven maar op The Dreamer geeft Jose James gelijk al zijn klasse de ruimte. Ondanks het feit dat hij ooit door het horen van John Coltrane’s Equinox met muziek maken begon (en er zelfs een tekst op maakte en de song nu bij elk live optreden speelt) is er niet uit de stapel enorme American Standarts gekozen maar is er een alleen voor zelf geschreven songs gekozen. Dat geeft tevens de kracht van dit album weer. De songs sluiten naadloos op zijn stem aan en alle instrumenten vullen die perfect aan met mooie solo’s.

Daarnaast zijn de arrangementen zeer smaakvol gekozen. In totaal 10 songs zijn er opgenomen waarbij een triobezetting, met een glansrol voor pianist Junior Mance, de basis vormt en de songs bouwen uit deze solide en spannende basis steeds verder op. Het titelnummer is al een prijs stuk maar ook songs als Blackeyedsusan, albumopener Love, Spirits Up Above en het prettig swingende Red schieten er uit. Een ander fraaie hoogtepunt is het melancholieke Winterwind. Jose James maakt met The Dreamer een klassiek briljant debuutalbum en mag vanaf nu definitief gezien worden als een van de allergrootste nieuwe jazz talenten.  1. The Dreamer
  2. Velvet
  3. Blackeyedsusan
  4. Park Bench People
  5. Spirits Up Above
  6. Nola
  7. Red
  8. Winterwind
  9. Desire
  10. Love