×

Recensie

Pop

05 mei 2020

JoosTVD

Doesn't Ring a Bell

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht in eigen beheer

Doesn't Ring a Bell Joost van Dinther Pop 3 JoosTVD – Doesn’t Ring a Bell Written in Music https://writteninmusic.com

Te vaak wordt de Do It Yourself houding aan krakkemikkige lo-fi opnames gekoppeld, waarbij erg goed hoorbaar is dat deze ergens op een zolderkamertje zijn opgenomen. De albums van JoosTVD klinken professioneel genoeg om zich hiervan te distantiëren. Joost van Dinther is alweer 40 jaar actief in de muziekwereld en brengt vanaf 2005 vrijwel elk jaar een nieuwe plaat uit. Geen poespas, maar gewoon lekkere uptempo songs. Dat deed hij al op zijn debuut Gift Shot, en ook op het gloednieuwe Doesn’t Ring A Bell is dit het geval.

Het is overduidelijk merkbaar dat deze Vanished Dutchman zijn muzikale roots in de jaren tachtig heeft. Zijn gelikte funky sound heeft die gentlemen feeling van de zoete white soul. De jazzy ondertoon is hierbij een meerwaarde, en laat goed horen waar deze rasartiest toe in staat is. Als multi-instrumentalist en singer-songwriter houdt hij alles in eigen hand. Zijn studio in IJsselstein is nog steeds de thuisbasis, waar vanuit hij de muzikale kindjes het levenslicht zien.

Juist die relaxte, humorvolle sfeer is een pre. Er wordt niet aan moeilijkdoenerij gedaan, en zo hou je jezelf ook het beste in deze bikkelharde business staande. Het is een heerlijk homemade werkproces om de eigen voortduwende baspartijen, sprankelende percussie, sturende slaggitaar en springerige keyboardakkoorden aan elkaar te mixen. Het heeft wel iets knus, zeker nu je in de zonovergoten dagen dicht bij huis aan het doorbrengen bent, past het perfect bij een klein intiem swingend gezinsfeestje.

Het dansbare zomerse Zuid Amerikaanse getinte snoepje The Heavy Donut Discount Blues, bezorgt je een zorgeloze glimlach op je gezicht. En dit gevoel houdt hij de hele plaat vast, daar wijkt hij geen milimeter van af. Op Smart raakt Joost eventjes de effectenpedaal goed, maar verder valt vooral het coole slappende baswerk van deze van oorsprong drummende muzikant op. Hij maakt het verschil met het dromerige in lichte fusionklanken badende instrumentale Midnight Cowgirl en de met schemerige rookdampen omgeven Cold ballad.

De warme stem van Joost voelt als een vertrouwde warme oude deken aan, waar je heerlijk in wegkruipt. Maar ook net dat vertrouwde is een struikelblok, hierdoor komt het net een tikkeltje te veilig over. Een muzikant die zich zo bewust van zijn eigen kwaliteiten is mag best wel eens door bevriende muzikanten geprikkeld worden. Een toekomstig samenwerkingsproject verbreedt de horizon. 1. The Heavy Donut Discount Blues
 2. Flower Power Festival
 3. When U Go Rong
 4. Do It Without Love
 5. Smart
 6. And Again
 7. Midnight Cowgirl
 8. Cold
 9. Get Your Facts Straight
 10. U Save Lives
 11. To an Inchworm
 12. Over My Very Dead Like