×

Recensie

Jazz

11 december 2020

Joost Lijbaart

Free

Geschreven door: Rik van Boeckel

Uitgebracht door: Challenge Records

Free Joost Lijbaart Jazz 4 Joost Lijbaart – Free Written in Music https://writteninmusic.com

Drummer Joost Lijbaart is bekend van zijn werk met Yuri Honing, Wolfert Brederode, Sanne Rambags en Bram Stadhouders. Met Free heeft hij zijn eerste solo album gemaakt. Maar verwacht geen swingend album met veel drumpartijen. Free is namelijk een album met verschillende sferen, van verstild tot soms druk. Die sferen zijn een weerspiegeling van Lijbaarts innerlijke reis. Die vertaalt hij muzikaal onder andere met drums maar ook met handpercussie, gongs, glockenspiel, Japanse odaikodrums en sjamanendrums. En op harmonium, vibrafoon en de West-Afrikaanse balafoon drukt hij die sferen uit in soundscape-achtige melodielijnen. Daardoor is dit een bijzonder instrumentaal album geworden waar je rustig naar moet luisteren.

De eerste track Strangers from the sky begint onder andere met een gong, is een mysterieus klinkende soundscape die filmbeelden oproept. In Velocity ligt de nadruk op de drums maar de enigszins melancholieke sfeer wordt bepaald door Lijbaarts spel op het harmonium. Corona Spiritual wordt door Lijbaarts spel op het harmonium gekenmerkt door een sfeer die associaties oproept met de spacey sound van Astronomy Domine van Pink Floyd (Ummagumma).

Na de lichte Afrikaanse swing in Half Moon en het verstilde Twinkling Night volgt het dromerige Dreamtime waarin vooral het contrast tussen de door Lijbaart zwaar aangezette toms en de lichte klanken van het glockenspiel opvalt. In Manhood roept de klankkleur van het harmonium ook weer die Pink Floyd-achtige sfeer op maar nu enigszins zweverig.

Opvallend na het luisteren naar de eerste zeven tracks is de klankenrijkdom die Lijbaart weet uit te drukken. En dat gaat zo verder in Talking Trees dat begint met bosgeluiden en Niaga dat verwijst naar een Senegalees dorp waar Lijbaart Afrikaanse percussieworkshops volgde bij de Senegaleze masterdrummer Aly N’Diaye Rose. De djembé en sabarritmes vertaalt Lijbaart in Niaga onder andere naar de drums.

Saman is heel verstild en wordt gekenmerkt door een oosterse sfeer. Interstellair, een hoogtepunt van het album, heeft een hele krachtige groove. Na de eenzaamheidssoundscape Solitude sluit Lijbaart af met de titeltrack. Door zijn relaxede spel op het harmonium kan je associaties krijgen met kerkmuziek. Zo roept elke track van dit album wel een heel eigen sfeer op die ieder wellicht anders zal interpreteren. Lijbaarts muzikale innerlijke reis heeft daarom geresulteerd in een bijzonder album. 1. Strangers from the sky
 2. Velocity
 3. Corona Spiritual
 4. Half Moon
 5. Twinkling Night
 6. Dreamtime
 7. Manhood
 8. Talking Trees
 9. Niaga
 10. Saman
 11. Interstellar
 12. Solitude
 13. Free