×

Recensie

Roots

08 mei 2017

John Mellencamp featuring Carlene Carter

Sad Clowns & Hillbillies

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Republic Records

Sad Clowns & Hillbillies John Mellencamp John Mellencamp featuring Carlene Carter Roots 4 John Mellencamp featuring Carlene Carter – Sad Clowns & Hillbillies Written in Music https://writteninmusic.com

Altijd fijn, een nieuwe Mellencamp. Een van de weinige muzikanten die je niet op een minder album kunt betrappen. Met zijn vorige prachtalbum, het fraai ingetogen Plain Spoken uit 2014, nog vers in het geheugen is het fijn om op het nieuwe album weer een meer uitgelaten en rockende Mellencamp te horen.

Sad Clowns & Hillbillies is alweer de 23ste plaat die John Mellencamp uitbrengt en het betreft een samenwerking met Carlene Carter, de dochter van June Carter Cash en stiefdochter van Johnny Cash. Al kan en mag je het album eigenlijk ook gewoon een Mellencamp-album noemen. De rol van Carter is bescheidener dan de ‘featuring’ op de hoes doet vermoeden.

De samenwerking gaat overigens terug naar het muziek die Mellencamp schreef voor de toneelbewerking van Stephen Kings Ghost Brother Of Darkland County (2015) en de in datzelfde jaar uitgebrachte film Ithaca, geregisseerd door Meg Ryan, destijds Mellencamps vriendin. Bij beide projecten was Carter betrokken en ze speelde vervolgens het voorprogramma van Mellencamp’s Plain Spoken tour. Een aantal van de songs uit Ghost Brother… en Ithaca zijn nu, naast een flinke trits nieuwe songs, op Sad Clowns & Hillbillies in een andere uitvoering te horen.

Sad Clowns & Hillbillies laat een terugkeer naar een meer elektrischer tegelijk eclectischer Mellencamp horen. Na een langdurige samenwerking met T Bone Burnett koos Mellencamp er voor zijn nieuwe album zelf te produceren en de combinatie van akoestisch en rock weer door te voeren. Het pakt in alle songs prima uit. De sfeer die Sad Clowns & Hillbillies ademt is die van zijn beste werk. Zoals de geweldige eerste single van het album Grandview, een duet met country superstar Martina McBride, al liet horen. Vintage Mellencamp die je gelijk in het hart sluit.

Maar ook het reeds in januari uitgebrachte Easy Target, een politieke song die een reactie was op de inauguratie van de nieuwe Amerikaanse president en die verhaalt over de Black Life Matters beweging en over het wapengeweld dat in Amerika plaatsvindt, was al een uitstekende track die alles dat Mellencamp altijd zo goed maakt in zich herbergt.

Sad Clowns & Hillbillies is een album vol geweldige songs. Van de eerder vermelde topsongs tot het erg fraaie Indigo Sunset, een erg fraai duet met Carter, super aanstekelijke songs als What Kind Of Man Am I, All Night Talk Radio, Early Bird Café en My Soul’s Got Wings. De dixieland van Sugar Hill Mountain, weer zo’n fijne Mellencamp/Carter combinatie, sluit daar prachtig op aan.

In Amerika toert Mellencamp vanaf volgende maand de gehele zomer langs de grootste zalen en stadions om de songs van Sad Clowns & Hillbillies en een rijke greep uit zijn oeuvre. Samen met Carlene Carter en met Emmylou Harris als special gast. Zo zeg!! Wat een genot zou het zijn als Mellencamp daar een paar Europese dates, in dezelfde opzet, aan toe zou voegen. 1. Mobile Blue
 2. Battle Of Angels
 3. Grandview
 4. Indigo Sunset
 5. What Kind Of Man Am I
 6. All Night Talk Radio
 7. Sugar Hill Mountain
 8. You Are Blind
 9. Damascus Road
 10. Early Bird Cafe
 11. Sad Clowns
 12. My Soul's Got Wings
 13. Easy Target