×

Recensie

Roots

24 september 2010

John Martyn – (Deluxe

Live At Leeds

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Island

Live At Leeds John Martyn Roots 4 John Martyn – Live At Leeds (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse Singer songwriter John Martyn blijft een ongekend fenomeen. Met de uitgave van zijn Live At Leeds in een dubbele Deluxe Edition komen ook zijn vermaarde live kwaliteiten naar boven.

De invloed van John Martyn op de wereld van singer-songwriters is ongekend hoog. Vooral in zijn thuisland Engeland wordt de muziekheld, die vorig jaar overleed, op handen gedragen en als zeer invloedrijk gezien. Zijn fabuleuze en originele gitaarspel in combinatie met zijn warme stem doorbraken vanaf de eind jaren 60 de grenzen van folk, blues, jazz en rock. Zijn invloed op de muziek zal altijd duidelijk aanwezig blijven. Het uitgeven van Live At Leeds gebeurde precies 35 jaar geleden, nu krijgen we een fijne dubbele Deluxe Edition van het album met tal van extra’s.

Het was in de periode na het verschijnen van zijn album Sunday’s Child (januari 1975) dat hij samen met zijn vaste muzikale compagnon, de geweldige bassist Danny Thompson, door Engeland trok om concerten te geven. In de Leeds University speelden ze op 13 februari, 1975 een van de eerste concerten. Het bleek een ware zegetocht met Martyn op de toppen van zijn kunnen, die tevens op tape werden vastgelegd. Platenlabel Island bleek niet geïnteresseerd om die opnamen uit te brengen maar gaf Martyn wel de kans dit zelf te doen. Er werden van het album een eenmalig oplage van 10.000 stuks gedaan. (Opvallend genoeg staat op de hoes dat het concert in oktober van 1975 werd gegeven. Het was echt februari dat de opnamen werden gemaakt).

Hoewel de opnamen soms wat rommelig klinken, met veel gepraat en grappen maken van Martyn tussendoor, zijn de songs die hij speelt geweldig. Zijn fabuleuze gitaarspel komt goed naar voren en wordt, in combinatie met de weergaloze Thompson, alleen maar beter.

Op de Deluxe Edition van het album bevat CD1 het gehele concert in een fijne geremasterde versie. De keuze in songs van May You Never tot aan Solid Air, met daartussen een lang uitgesponnen versie van Outside In, is van grote kwaliteit. Op CD2 zijn vier songs die vinden die het livealbum niet haalden. Grote verrassing zijn de zestal tracks die gemaakt werden met Free gitarist en gitaarlegende Paul Kossoff. Deze werden gemaakt tijdens rehearsals en verschenen niet eerder zo op CD.

In het dikke boekje, wat bijgesloten zit, heel veel mooie anekdotes en informatie. De foto’s die bijgesloten zitten zijn gebaseerd op het eerste idee wat Martyn had: Een boksring waarin hij en Thompson zouden gaan spelen, de muzikale strijd aan zouden gaan. De oorspronkelijke albumtitel was dan ook Ringside Seat.

Tracklisting Live At Leeds (Deluxe Edition):

Disc1

 1. May You Never
 2. Outside In
 3. Spencer The Rover
 4. Make No Mistake
 5. Bless The Weather
 6. My Baby Girl
 7. You Can Discover
 8. Solid Air

Disc2

 1. I’d Rather Be The Devil (Devil Got My Woman)
 2. So Much In Love With You
 3. Clutches
 4. Mailman – Encore
 5. May You Never – Rehearsal
 6. The Message – Rehearsal
 7. Outside In – Rehearsal
 8. The Man In The Station – Rehearsal
 9. Head And Heart – Rehearsal
 10. Clutches – Rehearsal