×

Recensie

Alternative

27 november 2014

John Grant – With The BBC Philharmonic

With The BBC Philharmonic Orchestra : Live In Concert

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

With The BBC Philharmonic Orchestra : Live In Concert John Grant Alternative 4 John Grant – With The BBC Philharmonic Orchestra Written in Music https://writteninmusic.com

Na het uitbrengen van zijn tweede succesalbum Pale Green Ghosts nam John Grant ruim de tijd om met zijn band de wereld over te gaan. De zalen en festivals werden steeds groter, de grenzen steeds verder. Grant heeft in de afgelopen jaren al wat optredens met grotere bands en zelfs korte optredens met orkest gedaan maar niet eerder werd hij zo voor een orkest geplaatst als op 3 oktober in Manchester. Speciaal voor Radio6 werd Grant daar gekoppeld aan het BBC Philharmonic voor een enerverende bijna twee uur durende set.

De oefensessies bleken al een spannende aangelegenheid, omdat Grants band ook meespeelde en Grant absoluut de fijne elektronica aan zijn songs wilde toevoegen, ook met een orkest erbij. Het uiteindelijke concert werd een ware happening en nu de opnamen daar zijn is, wordt duidelijk dat er een spannende muzikale weg bewandeld wordt. Natuurlijk zijn de melodische songs van Grant’s solodebuut Queen Of Denmark voor een orkest gesneden koek maar voor de met elektronica bewerkte songs van opvolger Pale Green Ghosts is dat wel wat anders.

Grants vaste arrangeur Fiona Brice heeft een geweldige klus voldaan. Ze heeft voor Grants songs steeds weer briljante arrangementen geschreven die soms nauwsluitend kloppen dan weer lekker dwars of echt anders zijn. Het maken de sterke songs van Grant alleen maar onvoorspelbaarder en rafeliger. Luister naar wat Brice als intro voor Pale Green Ghosts doet (Rachmaninoff) en je bent al volledig verkocht. Dat moet de rest van de toch al geniale song nog volgen. Maar eigenlijk alles op dit album is van grote klasse. Luister naar dat onvoorspelbare arrangement van Glacier of de majestueuze orkestratie van Outer Space, Caramel, You Don’t Have To of de fraai ingehouden strijkers in Drugs (van Grants band The Czars) en je blijft verbluft achter. Een heerlijk dynamische versie van afsluiter Queen Of Denmark is het al even super geslaagde slotakkoord.

Grant is in absolute topvorm. Nog wat zenuwachtig begonnen zet hij al snel alle songs moeiteloos naar zijn hand. Zijn persoonlijke en warme teksten tussendoor vervolmaken de glansrijke set. Geheel anders als zijn voorgangers is With The BBC Philharmonic Orchestra: Live In Concert een mooie aanvulling op het steeds rijker wordende oeuvre van John Grant. 1. It Doesn’t Matter To Him
 2. Sigourney Weaver
 3. Vietnam
 4. Marz
 5. Fireflies
 6. Where Dreams Go To Die
 7. Caramel
 8. Glacier
 9. T C & Honeybear
 10. It’s Easier
 11. GMF
 12. Pale Green Ghosts
 13. Outer Place
 14. You Don’t Have To
 15. Drug
 16. Queen Of Denmark