×

Recensie

Alternative

18 februari 2016

John Cale – Music For A New

Music For A new Society (redone)

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Domino

Music For A new Society (redone) John Cale Alternative 4.5 John Cale – Music For A New Society Written in Music https://writteninmusic.com

‘It was all or nothing’, aldus John Cale over het indringende Music For A New Society, het album dat hij in 1982 uitbracht. Begin jaren tachtig lag hij zo met zichzelf overhoop dat hij meer dan ooit hoopte dat nieuwe muziek hem aanknopingspunten zou bieden en de persoonlijke en professionele druk die hij voelde weg zou nemen. Het maken van het album voelde als een soort method acting en het resultaat was een sobere, emotionele, soms atonale plaat over beschadigde levens, over mensen met spijt en misplaatste verwachtingen. Een plaat die muzikaal beduidend spaarzamer klonk dan Cale’s voorgaande albums.

Inmiddels is Music For A New Society (eindelijk) opnieuw uitgebracht, in een geremasterde versie. Deze reissue gaat gepaard met een volledig nieuwe versie van het album: M:FANS. De originele versie van het album blijkt bij beluistering nog steeds indrukwekkend. Cale’s vroege samenwerkingen met klassieke avant-gardisten als Terry Riley, John Cage en LaMonte Young hadden zijn blikveld gekleurd en verruimd. Music For A New Society profiteerde hier, vele jaren later, ook zeker van mee. Het gevoel van ontheemding en vervreemding werd door het regelmatig ‘scheiden’ van vocalen en muziek en het aanbrengen van losse, ‘zwevende’ geluiden kracht bijgezet.

Het begin van Music For A New Society lijkt zoet maar al snel wordt duidelijk dat er iets niet klopt: ‘…Yes, she took all those lives in her hands / But let me wonder, what was there left in those hands?’ Het fragmentarische, voorttikkende Thoughtless Kind vertelt ‘…The best of times were the thoughtless kind’. Over het muzikale geraamte van Sanities spreekt Cale: ‘She was so afraid / Since her mother, white with time / Told her / She was a failure’. If You Were Still Around, dat Cale op de eerste sterfdag van Lou Reed opdroeg aan zijn voormalige medebandlid, klinkt met zijn verontrustende orgelklanken als een open wond.

Het nog steeds bloedmooie Close Watch, een nummer dat in 1975 in een andere versie op single was verschenen, is een van de sleuteltracks op Music For A New Society. Ook de droevige vertelling Chinese Envoy, getint door akoestische gitaar en viool, blijft een onontkoombare song. Een sprankje hoop klinkt door in het drukkere, percussieve Changes Made, een song gekruid met stevige, afgemeten gitaar en noise: ‘There’s gonna be some changes made…’ ‘All it takes is a kind word…’ Met Damn Life, echter, lijkt de vertwijfeling alweer toe te slaan: ‘They’ll eat you alive / They’ll drink the sweat from your brow’.

De reissue van Music For A New Society komt met fraaie, akoestische outtakes van Chinese Envoy en Thoughtless Kind en het niet eerder uitgebrachte In The Library Of Force. Het blijkt een lege en rudimentaire track, in lijn met de rest van het album. Futuristische keyboardklanken plaatsen het stuk echter steviger aan het begin van de jaren tachtig dan de overige songs. Intrigerende teksten maken deze fatalistische song memorabel: ‘Books crawl down from the shelves / Read themselves to you / Read themselves at you / In the Library of Force’.

Music For A New Society blijkt 34 jaar na dato nog niets aan impact te hebben ingeboet. Een intens en uitdagend album dat de voortrazende maatschappij van 2016 weer even naar de achtergrond verwijst.

Tracklisting Music For A New Society:

 1. Taking Your Life In Your Hands
 2. Thoughtless Kind
 3. Sanctus (Sanities Mix)
 4. If You Were Still Around
 5. Close Watch
 6. Broken Bird
 7. Chinese Envoy
 8. Changes Made
 9. Damn Life
 10. Risé, Sam And Rimsky Korsakov
 11. In The Library Of Force (unreleased)
 12. Chinese Envoy (outtake)
 13. Thoughtless Kind (outtake)

Music For A New Society is los op plaat verkrijgbaar maar verschijnt op cd als dubbelalbum, samen met M:FANS.  1. Taking Your Life In Your Hands
  2. Thoughtless Kind
  3. Sanities
  4. If You Were Still Around
  5. (I Keep A) Close Watch
  6. Broken Bird
  7. Chinese Envoy
  8. Changes Made
  9. Damn Life
  10. Rise, Sam And Rimsky-Korsakov
  11. In The Library Of Force